INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća SIP m3 je napravljena od složivih prefabrikovanih modula

31.12.2014. | Arch Daily

Ako želite da izgradite kuću koja je konstruktivno dobra i energetski efikasna sa malim budžetom, razmotrite pristup koji su imale arhitekte iz biroa Ian Hsü + Gabriel Rudolphy prilikom projektovanja njihove kuće SIP m3 u Čileu.

Kao odgovor na klijentov ograničen vremenski rok izgradnje i budžet, arhitekte su se odlučile na korišćenje strukturalno izolovanih panela (SIP - structural insulated panel) za izgradnju modularnog doma od 155 metara kvadratnih. Gotova struktura, koja je koštala 140.000 američkih dolara, je pametna savremena kuća koja ima minimalni otisak.

Iako je kuća SIP m3 izgrađena od modula, pažljiva kombinacija i aranžman su dali kući vizuelno dinamičan izgled. Oni su osmislili različite 3D module za podove, zidove, i krovne panele, i svaki je napravljen u dve širine i dve visine.

Arhitekte Hsu i Rudolfi su koristili module naizmenične visine kako bi stvorili talasasti krovni profil koji je takođe delimično zastakljen radi dovođenja severnog svetla u kuću. Kompletna struktura se nalazi na mreži temelja koji minimizira uticaj objekta na tlo.

Kockasti dom je centriran oko prostranog dnevnog boravka otvorenog tipa, od kojih se sekundarni prostori poput kuhinje i spavaće sobe granaju. Pored svojih ušteda u vremenu izgradnje i novcu, izgradnja kuće sa SIP panelima je pomoglo u smanjenju građevinskog otpada i poboljšanju energetske efikasnosti kuće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;