INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako je rekonstrukcijom muzeja ušteđeno oko 4.000.000 litara vode godišnje

25.09.2014. | WAN

Kampus od 57 hektara umetničkog muzeja Klark (Clark Art Institute) je prošao kroz veliko renoviranje i poboljšanje u poslednje vreme sa potpuno integrisanim pristupom projektovanja koji je postigao ogromno smanjenje potrošnje pijaće vode od 3.800.000,00 litara.

Novi Klark centar je projektovan od strane dobitnika Prickerove nagrade za arhitekturu, čuvenog japanskog arhitekte Tadao Andoa, u saradnji sa arhitekonskim biroima Gensler, Reed Hildebrand i Selldorf Architects. Kroz saradnju, projektantski tim je bio u stanju da kooridinira svojim naporima i postigne značajno smanjenje potrošnje vode i energije sa ciljanom LEED Silver sertifikacijom.

Umetnički institut „The Sterling & Francine Clark Art Institute“, takođe poznat kao Klark, prvobitno je otvoren 1955. godine u Vilijamstaunu, Masačusets, SAD. Tokom godina muzej je proširivan sa Istraživačkim centrom Manton, projektovanim od strane Pjetra Belušija i biroa The Architects Collaborative, Centrom Lunder i sada sa Centrom Klark, oba projektovanim od strane Tadao Andoa.

Institut je nedavno doživeo veliko renoviranje i proširenje uz dodatnu pomoć od biroa Selldorf Architects, koji su bili zaduženi za renoviranje muzeja i centra Manton; pejzažnog arhitekte Rida Hilderbranda; konsultanta wHY Architecture; i urbanista Cooper, Robertson & Partners.

Projektantski tim je zahvaljujući zajedničkoj saradnji uspeo da stvori kohezivnu strategiju održivosti kako bi smanjili upotrebu energije i vode u kompleksu instituta. Novi Klark centar teži LEED Silver sertifikacije i poseduje zelene krovove, dimabilni sistem osvetljenja, reciklirani sadržaj i lokalne materijale, kao i geotermalno grejanje i hlađenje.

Kišnica se sakuplja u celom kampusu, a zatim skladišti u rezervoarima, veštačkom jezeru i cisternama radi korišćenja na licu mesta za navodnjavanje, ispiranje toaleta i rashlađivanje. Atmosferska voda i prelivi su praktično eliminisani ili iskorišćeni od strane instituta ili apsorbovani u uređeno tlo kampusa.

Uređenje pejzaža je ključni element ukupne strategije za upravljanje i smanjenje potrošnje vode za čitavih 3.800.000 litara vode godišnje ili za 25 odsto od pre nego što je izgrađen centar Klark.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;