INFONET-468X60-BANNER

Nova tehnologija omogućava da projektujete i odštampate svoj dom na Marsu za samo 24 sata

18.09.2014. | BBC

Ideja života na Marsu više nije samo stvar naučne fantastike. Zapravo, na jedan ili drugi način, ljudi će verovatno biti na crvenoj planeti u narednih nekoliko decenija. Ali odlazak tamo i život tamo su dve različite stvari jer, po tekućim cenama, dostavljanje jednog bednog kilograma građevinskog materijala na Mars košta od 100.000 do 200.000 dolara.

Dobro je da milijarder Elon Mask planira izgradnju grada tamo, jer niko drugi to ne bi mogao da sebi priušti. Osim, naravno, ukoliko ne uradite ono što NASA planira da radi i preuzmete, odštampate i izgradite sopstveni dom na Marsu za samo 24 časova!

Doktor Behrok Košnevis (Behrokh Khoshnevis) sa Univerziteta Južne Kalifornije sarađuje sa NASA u stvaranju nove tehnologije nazvane „Contour Crafting“ (izrada kontura; prim. prev.). Ta tehnologija vam omogućava da 3D odštampate betonsku zgradu sloj po sloj u bilo kom željenom obliku, po pristupačnoj ceni, brzo i lako. Samo projektujte vašu kuću snova - možete čak i koristiti zakrivljene zidove koji mogu biti šuplji ili puni - odštampajte je u betonu i gotovo.

Naravno, s obzirom da nećemo živeti na Marsu u skorije vreme, tehnologija može da se koristi i malo bliže kući u međuvremenu. U područjima koje zahtevaju brzo, jeftino i sigurno stanovanje - kao područja pogođena nepogodama ili tržišta u razvoju - tehnologija može da se koristi za izgradnju stanova.

I dok se sa ovom tehnologijom ne može štampati čelik ili staklo, ona ipak stvara efikasnu i ekonomičnu alternativu za stanovanje, bez obzira da li je na Marsu ili kod kuće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;