INFONET-468X60-BANNER

Fasada od staklenih blokova u Brazilu

19.08.2013. | Dezeen

Francusko-brazilski arhitektonski biro Triptyque projektovao je ovu kreativnu zgradu u Sao Paolu u Brazilu gde je najveća zanimljivost fasada u obliku šahovske table od staklenih blokova koji omogućavaju prodor svetlosti u unutrašnjost. Smeštena na uskoj parceli između kula i kuća u centralnom kraju grada Pinheiros, zgrada Leitão_653 je samo 4 metara široka sa visinom od 25 metara.

Tri nijanse prozirnosti staklenih blokova su rasute preko mreže koja pokriva četiri gornja nivoa koja su vidljiva iznad susedne zgrade na severoistoku. „Ovaj ogroman panel omogućava glatku komunikaciju između grada i unutrašnjosti zgrade“, rekle su arhitekte.

Druga duža fasada je sakrivena od visokih zgrada u susedstvu, tako da je jednostavno prošarana malim prozorima i obojena u belu boju. Ulaz u zgradu je pod nadstrešnicom na istoj strani gde se nalazi mreža od staklenih blokova, dok se kafić i drugi komunalni prostori nalaze na suprotnoj strani zgrade.

Stepenišno i lift jezgro se nalazi u centru zgrade, obezbeđujući studio prostore otvorenog tipa u prednjem i zadnjem delu konstrukcije. Dodatno stepenište povezuju studije, tako da kompanije mogu biti rasprostranjene na više od jednog sprata.

Veranda je postavljena u prednjem delu drugog sprata, dok balkoni štrče naizmenično iz krajeva gornjih nivoa. Pokrivena krovna terasa pruža dodatni otvoreni prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;