INFONET-468X60-BANNER

Sklonište RDM sklapa se za 25 minuta bez alata

17.04.2013. | Gizmag

Kompanija Visible Good iz Masačusetsa, SAD, razvila je novi dizajn smeštaja u hitnim slučajevima koji bi mogao da se pokaže veoma korsinim tokom humanitarne krize. Nazvano „Rapid Deployment Module“ (RDM), sklonište je prenosivo, za višekratu upotrebu, i može se monitrati za oko 25 minuta od strane dve osobe i to bez upotrebe alata.

Kao i Modularflex sklonište o kome smo skoro pisali (tekst na linku ovde), RDM se isporučuje kao samostalna jedinica. U slučaju RDM-a, sam transportni kontejner se koristi kao baza skloništa. RDM poseduje čvrste zidove, podignute podove i ventilisani platneni krov. Prozori i vrata na zaključavanje bi trebalo da pruže koliko toliko dodatnu sigurnost u odnosu na platneni šator, a životni vek svake jedinice je procenjen na deset godina.

Kompanija Visible Good izveštava da RDM skloništa mogu biti korišćena više puta u različitim vanrednim situacijama, uključujući katastrofe, hitne reakcije na nepogode, pa čak i u obrazovne svrhe.

I zaista, kao što je prikazano na fotografijama, enterijer od 12 metara kvadratnih skloništa može biti opremljen sa krevetima na sprat, stolovima ili čak sa medicinskom opremom, u zavisnosti od toga kakva je situacija i zahtevi na terenu.

Sklonište RDM je već videlo neki stepen uspeha u realnom svetu, pošto je kompanija BP nedavno kupila 26 jedinica za upotrebu u tko čišćenja nafte koja se izlila u Meksičkom zalivu. Pored toga, američka vojska je nagradila kompaniju Visible Good sa istraživačkom i razvojnom stipendijom za proizvodnju „ekstremnih“ RDM-ova koji bi bili pogodni za najizazovnije vremenske uslove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;