IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prodor srpskih građevinaca u Angolu

11.03.2013. | Politika

„Država treba da nam pomogne oko viznog režima, izbegavanja dvostrukog oporezivanja i zaštite investicija“, kaže Ratomir Todorović, prvi čovek naše poznate građevinske firme Planum, koja je nedavno u toj zemlji ugovorila poslove vredne oko milijardu dolara.

„Potpisivanjem protokola sa vladom Angole i njenim ministarstvom odbrane o projektovanju, opremanju i izgradnji više objekata u naredne četiri godine, mi smo samo odškrinuli vrata te velike zemlje i njenog investicionog tržišta, ne samo za nas, već i za desetak do 15 naših preduzeća. Reč je o velikim i dosta zahtevnim poslovima čija je trenutna predračunska vrednost oko milijardu dolara“, rekao je za "Politiku" generalni direktor Građevinskog preduzeća "Planum", Ratomir Todorović, koji se ovih dana vratio iz te velike afričke zemlje u kojoj je od 24. do 28. februara boravila i naša visoka državna delegacija, predvođena prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju vojne bolnice.

„Za razliku od naše Vojno-medicinske akademije, koja ima 180.000 kvadrata, ovu u Angoli pravimo po sličnom modelu, ali osim što je nešto manja, za oko 20.000 kvadrata, pravimo je malo drugačije – ne idemo u visinu, već je gradimo iz delova u nizu. Tu je i rekonstrukcija avio baze, koju smo mi podigli pre 30 godina, gradnja kasarne ili južne komande u Lubangu, drugom gradu po veličini posle Luande, kao i izgradnja male fabrike lekova, u saradnji sa "Galenikom". Radićemo i pet distributivnih centara u najvećim gradovima Angole odakle će se oblasti snabdevati lekovima i ostalim medicinskim materijalom“, kaže Todorović.

Projektovanje je već u poodmakloj fazi. "Mogli smo da krenemo i u izvođenje radova, ali smo se, ipak, opredelili za postupnost u poslu. O ceni radova tek ćemo se dogovarati. Takođe i o opremi koju će oni birati. Tu je i obuka kadrova koju ćemo mi obaviti. Ima, dakle, mnogo posla ne samo za nas već i za još mnogo firmi", ističe Todorović.

Sve te i još mnoge druge poslove obavljaće "Planum", odnosno njegova firma "Angoplanum", koja je tamo registrovana pre 15 godina kao angolska kuća osnovana stranim kapitalom. Slično onome što mi imamo sa stranim bankama.

Domaćini, naglašava Todorović, imaju veliki poverenje u "Planum", jer je tamo već 33 godine, pa su kao plod toga počeli pre dve godine pregovori i o rekonstrukciji te vojne baze od koje je malo šta ostalo. Pošto je rat okončan, važnija im je bolnica nego baza pa su od "Planuma" zatražili da im pripremi projekat za taj objekat. Insistirali su na tome da liči na našu VMA u koju su mnogi od njih i dolazili.

Pitamo Todorovića, iskusnog građevinca, da li je posle tolikih godina sprečenosti naše operative da radi napolju teško naći partnere i stručnjake za tako veliki i skup posao. U neku ruku, kaže, jeste. Pogubili su se ljudi i rasule firme, ali on ne gubi nadu da će pronaći prave stručnjake i preduzeća kojima će baš poslovi u Angoli biti veliko iskustvo i referenca.

Prvi projekti dostavljeni su investitoru na ocenu, a čim se usvoji glavni projekat za rekonstrukciju baze, već tokom juna–jula otpočinju i radovi.

Za Todorovića je, međutim, jedan od najvećih problema u ovom poslu bio pribavljanje garancija za valjano obavljanje poslova koje svaki pa i angolski investitor traži. Za ovu fazu poslova to je oko 3,5 miliona dolara. Dobili su je, ali od strane, a ne od neke naše banke.

Srećna je okolnost što "Planum" tamo ima puno svojih mašina i opreme tako da se iz Srbije osim radne snage neće ništa "voziti". Todorović kaže da su u Angolu stigle najveće svetske firme i sve se može nabaviti po veoma pristupačnim cenama. Kada je pre 30 godina pravljena ta baza radilo je iz ondašnje Jugoslavije oko 700 radnika.

Sada će ih biti manje, oko 500, recimo, ali visokih specijalnosti, jer je i lokalno stanovništvo dosta obučeno i ume da radi.

Izgradnja bolnice počinje tek iduće godine. Dotle treba da bude završeno projektovanje. Nadzor nad svim poslovima vodiće domaći stručnjaci od kojih su mnogi fakultete završili kod nas, u Rusiji, ali i na Zapadu. Oko bolnice, naglašava Todorović, nići će mnoštvo objekata. Ta bolnica, baš kao i naša VMA, biće i naučno-obrazovna ustanova.

„U naš ugovor nije ušla obuka tog kadra, ali najveći broj njih će se obučavati kod nas na VMA. Oprema će biti vrhunska. Oni na tome neće štedeti. Od te milijarde dolara ukupne predračunske vrednosti za sve te poslove samo oprema će odneti polovinu te sume“, kaže Todorović podsećajući da je naša država uključena u mnoge ove i druge poslove vezane za Angolu.

Na pitanje, u čemu bi mu ovog časa država Srbija mogla pomoći, Todorović kaže da su to samo tri stvari – vizna liberalizacija, sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštita investicija. Veoma je važno da država pruži "Planumu" garancije da će obaviti sve poslove kvalitetno i na vreme i da za to ne mora da plaća skupe usluge stranih banaka.

„Moramo brzo i efikasno da radimo. Ne možemo na toliki put i posao od tri-četiri godine da vodimo ljude i da ih svaka tri meseca izvodimo iz Angole, jer im ističe tromesečna viza. Vize moraju biti na bar godinu do dve dana. Možda i duže, jer ćemo tamo voditi samo specijaliste za svoje struke. Potpredsednik vlade Vučić obećao nam je pomoć ne samo u tome, jer koliko god ’Planum’ bio veliki i jak, ovo je posao koji ne može da se uspešno okonča bez aktivne uloge države. Dole je stravična konkurencija – od Portugalaca i Brazilaca do Kineza, koji su ušli sa oko pet milijardi dolara kredita i sve rade i grade“, kaže Todorović.

Osim Angole "Planum" radi i u Rusiji, Kazahstanu, gde je na izgradnji aerodroma angažovano oko 200 njegovih radnika, a vrednost poslova je između 50 do 100 miliona evra. Radi se i kod kuće na Koridoru 11. Todorović se nada i nekim deonicama na Koridoru 10, gde su neke strane firme već posustale, ali ekonomski opstanak svoje firme vidi, ipak, u poslovima u svetu.

Specijalisti za aerodrome

"Planum" je do sada izgradio, rekonstruisao i sanirao oko 40 aerodroma različitih kategorija, tri vazduhoplovne baze, 220 kilometara autoputeva, više od 1.000 kilometara magistralnih i 380 kilometara regionalnih puteva.

Osnovan 1948. godine, kao specijalizovano preduzeće za izgradnju vojnih aerodroma, nakon čega je proširio svoju delatnost na gradnju svih objekata niskogradnje i hidrotehničke objekte. "Planum" danas ima oko hiljadu stalnih radnika, a u sezoni broj se uveća za još oko 500.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;