INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost američkog finansiranja novogradnje: Kina?

19.07.2012. | Atlantic Cities

Ako postoji dobra stvar u svetskom ekonomskom ringišpilu, jeste da kriza često začinje inovaciju, čak i u oblastima kao što je finansiranje nekretnina.

Vesti iz Pekinga ukazuju da je Kineska razvojna banka (KRB) u pregovorima za finansiranje ogromnog urbanog projekta ponovnog razvoja u San Francisku u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj posao je izgleda prvo značajno privatno finansiranje u SAD-u od strane KRB. Smatramo da je to obećavajući znak stvari koje dolaze.

Projekat Bayview Hunters Point/Candlestick Point je inovativan na nekoliko frontova: socijalna politika, tehnologija, urbani dizajn, nekretnine i finansije. Pretvaranjem stare vojne baze u gradski kampus istraživanja i razvoja koji ankeriše poptuno novu zajednicu uz sebe, projekat obećava da će stvoriti virtuelni ciklus inovacija koje mogu da oforme bazu za trajni prosperitet.

Ipak, podjednako transformativni projekat jeste predloženi paket za finansiranje obližnjeg projekta vrednog 3 milijarde dolara.

Kineska razvojna banka je zainteresovana da doprinese 1,7 milijarde dolara za projekat Hunters Point i odvojenu, ali povezanu, obnovu Ostrva blaga (Treasure Island). Tek nakon napornih pokušaja da dobije sredstva iz domaćih izvora, Lennar korporacija i njeni partneri su se okrenuli pregovorima sa KRB.

Za kineze je ovakva investicija atrkativna, delimično i kako bi diversifikovali svoju imovinu. Iako ne postoji presedan za takvu vrstu kineske investicije u Sjedinjene Države, ima dosta primera u drugim zemljama.

Prepreke za kineske investicije u američku infrastrukturu, međutim, nisu nevažne. Međusobna zabrinutost se centrira na preduzeća, radnike, kvalitet i standarde. Na primer, kineski radnici su često upošleni na njihovim infrastrukturnim projektima u Africi, Bliskom istoku, pa čak i u Srbiji, i izvođači često dolaze iz različitij kultura rada i proizvodnih standarda.

Iz kineske perspektive, postoji zabrinutost zbog nedostatka stručnosti američkog javnog sektora u partnerstvima ove vrste i strepnje zbog američke politike nacionalne bezbednosti koji oni smatraju protekcionističkom.

Ipak, projekat Hunters Point pokazuje da postoji značajan potencijal za uzajamnu korist ako se prepreke mogu prevazići i dogovori budu struktuisani na način koji se bavi stvarnim potrebama obe strane.

Organizovani radni sindikati, koji podržavaju ovaj projekat, i važne lokalne odredbe zapošljavanja su dobile ispunjavanje svojih uslova putem ugovornih odredbi. Plus, sporazum od 83 miliona dolara koji podvlači pogodnosti kao što su razvoj radne snage, objekti zajednice, stipendije i stambeni fondovi ostaju deo dogovora.

Ako Kina može da nađe način da radi u San Francisku - gde su zajednica i radnička prava važni prioriteti - mogućnosti za ostatak Sjedinjenih Država su očigledna. Dalja integracija kineske i američke ekonomije takođe može pomoći u ublaživanju tenzija i poboljšanju odnosa. U protekle tri decenije, Sjedinjene Države i Japan su prevazišle slične (mada ne i istovetne) sumnje, gde je sada Japan pouzdani direktni strani investitor u američku ekonomiju.

Takođe, važno je napomenuti da ovo nije samo kineska investicija. Projekat je pravi model javnog-privatnog partnerstva, gde finansiranje dolazi iz kombinacije privatnog kapitala i javnog finansiranja u obliku oslobađanja od poreza i obveznica koje podržavaju specijalne dažbine. Novac iz federalnih programa, kao i neophodna sanacija životne sredine u pomorskoj bazi, pokazuje izuzetnu posvećenost svih nivoa vlasti.

Iako planiranje za novi razvoj pomorske baze Hunters Point/Candlestick traje skoro četiri decenije, ovaj novi paket (bez koga ovaj projekat ne bi mogao biti urađen) donosi novi nivo uzbuđenja.

Dugoročni uticaj ovog razvoja će promeniti region i, kako očekujemo, modernizovati način na koji se projekti razvoja struktuiraju. Nova uloga popunjena Kineskom razvojnom bankom ima potencijal da promeni poslovne odnose i razumevanje dve različite kulture Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Ali velika lekcija ovde je, opet, da lokalni političari kuju pragmatična rešenja za pitanja koja ideološki stagniraju na nacionalnom nivou. Oblast Bay Area je oduvek bila rasadnik novih ideja i inovacija i, zbog brojnih razloga, projekat Hunters Point je najnoviji primer toga.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;