INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mega-sistemi upravljanja otpadom - komunalni sistem grada Los Anđelesa

14.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Los Anđeles u državi Kalifornija, SAD, predstavlja jedan od vodećih primera savremenih mega-sistema za upravljanje otpadom. Osnova sistema jeste razvrstavanje komunalnog otpada u kontejnere za reciklažu gde građani odlažu metal, staklo, plastiku i biootpad.

Sve ono što spada primarno u neku od ovih grupa odvozi se kamionima kao klasičan komunalni otpad, ali ni tada ne ide direktno na deponije. U centralnim postrojenjima nastavlja se dalje odvajanje materijala koji se mogu reciklirati i konačno odbacivanje neupotrebljivog otpada.

Na fotografijama su prikazani panoramski snimci jedne od pet velikih deponija grada los anđelesa – Puente Hills. Fotografija levo nastala je decembra 2005. godine, a na fotografiji desno može se videti kako deponija postaje zeleno brdo...


Puente Hills završna faza jednog dela deponije

Tu, na pokretnoj traci, prolazi mešani otpad koji radnici sa zaštitnom opremom ručno razvrstavaju, pa se, na primer, sa kartonske paklice cigareta skida celofan koji ide na jednu gomilu, vadi se alu-folija koja ide na drugu i sam karton koji završava na gomili papira za reciklažu.

Tek tada, ono što nije moguće reciklirati, ide u prese i pakuje se na velike kamione koji otpad odvoze na deponiju (za neke deponije izgrađen je i poseban železnički koridor koji kreće od ovih pogona).


Puente Hills kao zeleno brdo

Prethodno odvojeni biooptad (stanovništvo ima na raspolaganju posebne kante za ošišanu travu i potkresano granje) odvozi se na gradske deponije i čuva. On će zatim služiti za prirodno đubrenje sloja zemlje kojim se zaptiva deponija.

Na kraju, deponija postaje zeleno brdo, obraslo travom, sitnim rastinjem i žbunastim biljem, pod kojim leže milioni tona otpada (vidi fotografije).

Ipak, ovo brdo nije samo zamaskirana gomila otpada. Iz pet velikih deponija Los Anđelesa gasovi se sakupljaju i sprovode do elektrana. To su deponije Palos Verdes, Puente Hills (faza I), Puente Hills (faza II), Calabasas i Spandra, od kojih dve (Palos Verdes i Puente Hills) predstavljaju i velike reciklažne centre.

Veoma detaljne informacije i više fotografija možete pogledati na sajtu LACSD-a (Sanitation Districts of Los Angeles County - Sanitarna uprava okruga Los Anđeles) - na linku ispod.

Treba podsetiti i na to da je u SAD sve češća i upotreba wc-školjki za kompostiranje fekalija (pretvaranje u đubrivo) i pisora za izdvajanje koncentrisanih đubriva za obradivo zemljište (urea).

Takođe, rasprotranjeni su, ne samo individualni i komunalni sistemi za prečišćavanje otpadnih voda, već i sistemi u kojima, nakon jednostavnog tretmana sive vode (grey water – otpadne vode iz lavaboa, sudopera i tuš kabina), ona postaje tehnička voda za vodokotliće, zalivanje, pranje...

Više o svemu ovome možete potražiti na našem portalu na linkovima i tagovima ispod.


Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;