INFONET-468X60-BANNER

Drenaža temelja i podruma (unutrašnja i spoljašnja) - odbrana objekta od vlage i vode i preduslov za bezbednost konstrukcije

21.03.2010. | Green Building Advisor

Popravka loše drenaže temeljnih stopa predstavlja veliku investiciju. Građevinski propisi zahtevaju drenažu temelja oko celog objekta. Drenažu nije teško izvršiti pre ili za vreme izvođenja temelja, ali ako se ne uradi kvalitetno na vreme kasnije može predstavljati veliki trošak.

Drenaža

Rešavanje problema vlage i vode u zoni podruma i temelja nije samo neophodno, već se mora uraditi pravilno i to na dva načina: unutrašnjom drenažom podruma ili spoljašnjom drenažom oko temelja.

Suština problema je u sledećem: kada ono što radite zakopavate u zemlju, najpametnije je da ga uradite valjano. Pesak, šljunak i geotekstili obezbediće čistoću i protočnost cevi za duži vremenski period.

Suv podrum ima brojne prednosti:

  • daleko je manja verovatnoća da će se pojaviti buđ
  • kuća će imati bolji kvalitet unutrašnjeg vazduha (IAQ)
  • manje vlage u podrumu znači i manje vlage na tavanu - isparavanjem vlaga se sakuplja u zoni krova i vremenom može negativno uticati na krovnu konstrukciju

Ukoliko uviđate ove prednosti, investirajte u kvalitetnu drenažu odgovarajućeg preseka i kapaciteta, i zaštitite kompletan temelj granulastim materijalom koji dobro drenira vodu.

Preporučuje se kompletno iskopavanje i postavljanje drenaže umesto sistema koji se u SAD nekada koriste - ugradnja pumpi za izvlačenje eventualne vode iz podruma objekta (sump pump).

Drenaža temelja - kad god je moguće sprovesti vodu na svetlo dana

Vlažni podrumi su česta pojava čak i u novogradnji. Ukoliko to dozvoljava nagib parcele trebalo bi da se drenaža nastavlja na cev koja će vodu izvesti iz zemlje na površinu (u SAD je čest slučaj da svu atmosfersku vodu morate zadržati na parceli i prečistiti je pre nego što je pustite dalje u kanalizaciju, ili je možete koristiti za upotrebu na parceli - za zalivanje zelenih površina, za vodokotliće, itd).

Presek cevi treba da bude oko 10cm (Ø100 - u milimetrima), a nagib cevi trebalo bi da bude najmanje 2% (2cm visinske razlike na jednom dužnom metru), bolje ako je i veći.

Ako je ukupan obim temelja veći od 60m, trebalo bi dodati još jednu cev od Ø100 ili koristiti cev prečnika Ø150.

Naknadna drenaža temelja
Foto: Naknadna drenaža - uvek donosi mnogo problema

Kada zbog nagiba parcele nije moguće izvesti vodu na površinu u SAD je uobičajeno da se drenaža sprovodi u podrum kroz temeljni zid, putem cevi prečnika Ø150 do pumpe koja se nalazi u specijalnom rezervoaru ispod nivoa podruma, i koja izbacuje vodu ka višim nivoima (u sistem za prečišćavanje ili kanalizaciju).

Neke parcele su nepogodne za podrume

Voda koja prodire kroz podrumske zidove ili kroz "mrtvu" ploču (betonska ploča koja leži na zemlji) zbog pojave hidrostatičkog pritiska koji vodu "gura" naviše, može se prikupiti unutrašnjim drenažnim sistemom i izbaciti uz pomoć pumpe.

Međutim, ako znate da je pojava veće količine podzemnih voda sasvim izvesna ne nekoj lokaciji, možda je najbolje odustati od izgradnje podruma. Instalacija unutrašnjeg sistema drenaže i pumpe isplativa je ukoliko može da se dobije dovoljno kvadrata koji će svojom cenom pokriti investiciju.

Ne treba zaboraviti da će ove instalacije uvek ostati slaba tačka za bezbednost objekta od pojave vode i vlage.

Instalacija spoljašnje drenaže - šljunak, pesak i geotekstil

Instalacija spoljašnje drenaže - šljunak, pesak i geotekstil

Potrebno je iskopati kanal onoliko dubok koliko su duboki i temelji. Prvo treba postaviti geotekstile za filtriranje. Reč je o trakama širine do 2m koje se postavljaju po dnu kanala i podižu uz temeljne stope (više o geotekstilima pogledati na linku Geosintetika na kraju teksta).

Geotekstil
Geotekstil - filtrira vodu koja prodire kroz zemlju i sprečava da se čestice zemlje natalože u sloju šljunka ili lomljenog kamena oko drenažne cevi (geotekstil se od istog problema štiti slojem peska)

Zatim se dodaje lomljeni kamen ili krupniji šljunak, i cev za drenažu. Preko trake za filtriranje sipati oko 8cm debeo sloj lomljenog kamena ili šljunka, i zatim postaviti Ø100 PVC cev za drenažu oko celog temelja (pogledati šemu iznad).

Eventualni "bunari" u koje su smešteni podrumski prozori takođe treba da imaju odvod ka drenažnoj cevi i to prečnika Ø100.

Dodajte zatim preko cevi još jedan sloj kamena koji treba da bude na visini od oko 20cm iznad gornje kote temeljne stope. Zatim preko njega savijte preostali deo širine trake koja je podignuta uz zemljanu površinu. Nju zatim treba prekriti običnim peskom.

Sloj od 15cm peska koji se posipa preko geotekstila sprečiće da isprana zemlja zaptije pore geotekstila i učini čitav sistem neefikasnim.

Drenaža i zelena sertifikacija objekata

Sistem sertifikacije LEED (u delu LEED-H ID2 - Durability Management Process) navodi osnovne preduslove i dodeljuje 3 poena za sertifikat dugotrajnosti koji je izdalo nezavisno telo (third-party certification).

Nacionalni standard za zelenu gradnju SAD (National Green - Building Standard NGBS) u poglavlju 6, Efikasnost resursa (Resource Efficiency) dodeljuje 4 poena za dobro projektovanu drenažu temelja po punom obimu, kao deo mera za dugotrajnost projekta (602.3).

 

Instalacija unutrašnjeg sistema drenaže

 

Stvaranje drenažne površine ispod nivoa mrtve ploče - Stavite sloj šljunka ili lomljenog kamena debljine 20-25cm pre nego što nalijete mrtvu betonsku ploču kako bi cela površina objekta bila dobro drenirana (kod nas je u svakodnevnoj praksi uobičajen sloj od 5 do 8cm).

Preko ovog sloja postavite ekstrudirani polistiren (XPS - BASF brand Styrodur) sa vodootpornom parnom branom (na primer biaksijalno laminiranom HDPE membranom). Ona će sprečiti prodor vlage koja se pojavljuje usled hidrostatičkog pritiska.

Na jednom uglu potrebno je iskopati i dodatni rezervorar u koji će se drenirati sakupljena voda i iz kog će ona biti izbacivana na više kote pumpama.

Instalacija unutrašnje drenaže uz zidove - U većini slučajeva, ova drenaža se sastoji od perforirane cevi preseka Ø100. Takođe, postoje i specijalni fabrički drenažni sistemi koji obično koštaju nešto više.

Svi su dizajnirani tako da prikupljaju vodu na mestima gde se podrumski zidovi sastaju sa podom, da bi zatim vodu drenirali do okna iz kog voda može biti ispumpana napolje. Na ilustracijama ispod date su tri osnovne šeme drenaže podrumskih prostorija, odnosno objekta (strelice pokazuju pravac slivanja vode do drenažnih cevi ili pravo ka rezervoaru za vodu - sivi kružić u donjem levom uglu):

Šeme drenaže podrumskih prostorija  

U rezervoar za sakupljanje vode instalirajte pumpu. Preporučuju se oni modeli pumpi koji se uključuju automatski kada nivo vode naraste i zatim je izbacuju van kuće.

Ova voda može biti izbačena i u spoljašnji drenažni sistem ukoliko on ima izlaz na površinu.

Pomoćna pumpa sa nezavisnim napajanjem - U područjima gde su poplavljeni podrumi uobičajena pojava pomoćne pumpe koje se napajaju iz nezavisnih baterija obezbeđuju drenažu i u slučaju nestanka dotoka energije za glavnu pumpu.

Način pregledanja i održavanja pumpe trebalo bi da dostavi proizvođač u pratećim objašnjenjima za kupca. Pumpa bi trebalo da stoji u prostoru koji može da se zatvori poklopcem koji u potpunosti dihtuje. Ovim se smanjuje opasnost od pojave čestica radona u kući i svakako se umanjuje nivo buke.

Linkovi:

 

 

Komentari: 1

Саша 30.06.2020 23.45.12

Имам проблеме које сте описали. Две куће у Срему. Старе. Прва приземна набијача, а друга летња кујна са подрумом, зидана од старих цигала. Влаге за извоз. Куће просто пливају у њој. Шта је права мера, а да се не зове руши и зидај како ваља. Ко је код нас есперт за дренажу после чега би требало и увести неку хидроизолацију. Може ли неки контакт, књига, упутство, савет за праву меру ствари ?

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;