Projekti OIE u Domu u Veterniku

05.02.2014. | Energetski portal Srbije

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, gospođa Nataša Pavićević Bajić, posetila je Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Ova ustanova je od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine dobila bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara kako bi postavila solarne kolektore. Solarni kolektori će ove godine biti postavljeni na krov paviljona "Stari A", a zagrevaće sanitarnu vodu. Očekuje se da će ova ustanova prve uštede ostvariti u toku leta, jer će gas zameniti solarnom energijom.

Ovom prilikom dogovoren je i nastavak pregovora za izradu projekta u vezi upotrebe geotermalnih voda u ovoj ustanovi koje bi mogle biti korišćene za grejanje. Osim toga, razgovaralo se i o zameni kotlarnice na gas kotlarnicom na agropelet, što bi trebalo da bude završeno u toku 2014. godine.

Prema rečima direktora Doma u Veterniku, ova ustanova je još 2010. godine izradila studiju energetske efikasnosti, kojom je ukazano na određene mogućnosti uštede električne energije, a planirano je da se sredstva dobijena ovakvom uštedom iskoriste za infrastrukturna ulaganja.

Inače, prvi ovakav projekat u oblasti obnovljivih izvora energije u ovoj ustanovi, postavljanje solarnih kolektora na "B paviljon" koji je i najveći, realizovan je pre dve godine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...