Fabrika Keramika nikad u goroj situaciji

09.07.2013. | Danas

Dvomesečni štrajk radnika Keramike iz Mladenovca prošle jeseni i sporazum kojim su se poslodavci još u novembru obavezali da će isplatiti sve zarade koje duguju zaposlenima – nije urodio plodom. Fabrika se sada, tvrde radnici, nalazi u još goroj situaciji nego u septembru kada je počeo štrajk.

- Preduzeće beleži gubitak u poslovanju petu godinu zaredom, dugovanje za neisplaćene zarade je 1,8 miliona evra, šikaniranje se nastavlja, a proizvodnja je potpuno obustavljena 16. maja. Vlasnici su u međusobnoj svađi oko podele plena i najverovatnije, po svim pokazateljima, doći će do zatvaranja jedine fabrike ove vrste u Srbiji, nakon 60 godina rada – objašnjava trenutnu situaciju u fabrici glavni poverenik sindikata Nezavisnost u ovoj firmi Dragan Marković.

Keramika postoji još od 1950, a 76,3 odsto kapitala 2008. kupio je konzorcijum dva povezana preduzeća, Inter gas iz Beograda i Oil Bg iz Bugarske za 1,12 miliona evra. Marković tvrdi da je prema ugovoru u prvih 18 meseci trebalo da ulože u firmu tri miliona evra, ali da to nije učinjeno, kao i da je Agencija za privatizaciju, koja je februara prošle godine potvrdila uspešnu prodaju, 11 puta odlagala rok za ispunjenje svih uslova.

Štrajk nezadovoljnih radnika jesenas okončan je, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, zaključivanjem sporazuma između poslodavca i Štrajkačkog odbora o načinu i rokovima rešavanja spornih pitanja. Međutim, prema rečima Markovića, nijednu od sporazumom dogovorenih obaveza vlasnik i poslodavac nisu ispoštovali.

- Vlasnici su potom za 25. april zakazali i vanrednu Skupštinu akcionara sa jedinom tačkom dnevnog reda, a to je otvaranje postupka likvidacije firme sa namerom da se međusobno namire, jer preduzeće Inter gas potražuje 4,2 miliona evra od Keramike, odnosno onoliko koliko su je zadužili tokom privatizacije – napominje naš sagovornik.

Skupština nije održana jer su, kako ističe Marković, vlasnici jedni drugima uskratili predstavnička ovlašćenja za zastupanje, a pojedinačno nisu mogli da obezbede kvorum. Poziv za Skupštinu i predlog odluke o likvidaciji objavljen je i na sajtu firme.

- Vlasnici su ostali nemi za sve zahteve sindikata fabrike, koji je u više navrata tražio održavanje hitnog sastanka radi sprečavanja propasti fabrike, a bave se samo svojim međusobnim trvenjima i svađama oko toga ko je čije pare potrošio – ističe Marković.

Pomoć mladenovačkoj Keramici nije stigla ni od države, koja je, kako kaže Marković, takođe ostala nema na sve pozive za pomoć.

Besmislice

Jedan od vlasnika Inter gasa Aleksandar Pantović jesenas je našem listu rekao da su, računajući i cenu u privatizaciji, dosad uložili 9,2 miliona evra, da je za taj novac mogla da se sagradi nova fabrika i da su tvrdnje štrajkača da oni hoće da upropaste fabriku i gurnu je u stečaj "besmislene".

"Učinićemo sve da Keramika bude uspešno i profitabilno preduzeće", istakao je Pantović, napominjući da su po dolasku zatekli mnogo goru situaciju nego što je bilo prikazano u tenderskom prospektu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...