IZOLACIJA-468X60-BANNER

Građevinarstvo u sve većim problemima

18.04.2013. | Novosti

Građevinarstvo ne samo što ne izlazi iz krize, već je svaka godina gora od prethodne. Da je ova privredna grana pred kolapsom najbolje govori i u utorak otvoren 39. Međunarodni sajam građevinarstva. Do pre tri-četiri godine mogli smo da se pohvalimo sa više od 1.200 izlagača. Kapaciteti sajma bili su ispunjeni do poslednjeg kvadrata, kako zatvorenog, tako i prostora na otvorenom.

Sada su pod kupolama Beogradskog sajma 833 izlagača, što je veliki uspeh s obzirom na nelikvidnost firmi i drastično smanjen obim gradnje. Ali, na otvorenom prostoru nema nijedne građevinske mašine – svega jedan bazen, tri montažne kućice i jedna sazidana od „itong“ blokova. To je slika ovogodišnje smotre neimara i građevinske industrije.

- U odnosu na stanje u građevinarstvu, ovaj broj učesnika je fenomenalan rezultat, kojim smo i sami iznenađeni – kaže Mirjana Jovanović, šef projekta Sajma građevinarstva. - Veliki broj izlagača prodaje eksponate po nižoj ceni za pet do 20 odsto. Jedna od firmi, koja ima svoj štand uskoro će na srpsko tržište da izbaci boju kojom se premazuju stare keramičke pločice i dobija utisak da su od mermera ili granita. To je proizvod koji privlači pažnju posetilaca. Takođe, imamo poseban deo koji se odnosi na energetski efikasne programe i ti štandovi su, takođe, veoma posećeni.

Montažne kuće

Kada je reč o montažnim kućama, cena po kvadratu, koja ne obuhvata sve građevinske, instalaterske i zanatske radove košta oko 180 do 200 evra po kvadratu. Materijal za zidanje sa „itong“ blokovima košta za kuću od 100 kvadrata ukupno 4.500 evra, a po sistemu „ključ u ruke“ od 360 evra po kvadratu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;