INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Miroslav Čučković obišao proizvođače solarnih sistema na Sajmu građevinarstva

25.04.2009. | Beoinfo

Miroslav Čučković, član Gradskog veća, obišao je juče na Sajmu građevinarstva proizvođače solarnih sistema zasnovanih na obnovljivim izvorima energije. On se upoznao sa proizvodima preduzeća Beoroto i Master tim, koje zastupaju renomirane nemačke i austrijske firme Roto i Tisun.

- Grad snažno podržava Sajam građevinarstva jer je u ovoj oblasti prošle godine u Beogradu zaposleno 80.000, a pretprošle više od 50.000 ljudi. Građevinsku industriju smo shvatili kao ozbiljan zamajac privrede Beograda, a cilj današnje posete je afirmacija obnovljivih izvora energije. Sa njima ćemo napraviti uštedu kako u elektroenergetskom tako i u toplifikacionom sistemu.

Na sajmu su prikazani solarni paneli najboljih stranih proizvođača, otplativi za pet do deset godina, tako da Beograđani mogu da ih instaliraju u svoje domove. Na ovaj način će se postići velike uštede, a poboljšaće se i ekološka slika Beograda. Grad će razmotriti i modele subvencionisanja ugradnje solarnih panela, kako bi se oni, u dogovoru sa skupštinama stanara, postavili na što više zgrada u Beogradu - rekao je Čučković.

Na sajmu su prikazani paneli za dobijanje tople vode, koji mogu da se integrišu u postojeće sisteme grejanja i tako podrže grejanje prostora, sistemi koji gubitak energije redukuju povećanom izolacijom i inovativnom tehnologijom višeslojnih rezervoara, kompletna solarna postrojenja za dobijanje struje sa garancijom delovanja od 80% za 25 godina i drugo.

Primenom ovih tehnoloških rešenja Sunčeva energija se sakuplja pomoću kolektora integrisanih u krovnu površinu, prenosi na tečnost koja provodi toplotu i pomoću pumpe transportuje do rezervoara, odakle se jednostavno koristi prema potrebi. Studije pokazuju da su ovi sistemi dugoročno isplativi.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;