PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

EU daje 1,5 miliona evra za usavršavanje kadrova Agencije za energetiku Srbije

20.06.2012. | Beta

U Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS) juče je obeležen početak projekta "Usavršavanje kadrova Agencije za energetiku", koji sa 1,5 miliona evra finansira Evropska unija.

Kako je rečeno na svečanosti u AERS-u projekat će se sprovoditi od juna 2012. godine do novembra 2013. godine, a realizuje ga Regulatorna kancelarija za mrežne industrije Slovačke.

Direktor AERS-a Ljubo Maćić kazao je da projekat treba da doprinese ostvarivanju obaveza preuzetih u okviru novog Zakona o energetici, procesa pristupanja EU, kao i Ugovora o energetskoj zajednici.

Prema njegovim rečima, obavezni rezultati projekta su jačanje kapaciteta Agencije u oblasti regulacije cena i za nacionalno tržište, kao i unapređenje organizacionih i upravljačkih sposobnosti i izgradnja kapaciteta AERS-a u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

- Projekat će podržati AERS da obavlja ulogu i ispuni svoje osnovne zakonske obaveze koje se odnose na jačanje i usmeravanje razvoja energetskog tržišta na principima nediskriminacije i efikasne konkurencije - kazao je on.

Maćić je dodao da će sastavni deo rada na realizaciji projekata biti i pitanja jačanja kapaciteta AERS-a za izgradnju regionalnog tržišta energije i saradnja na regionalnom nivou, kao i poboljšanje regulatornog okvira za inteligentne merne sisteme i nadzor kvaliteta.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomez kazao je da je Srbija dosta uradila na približavanju energetskog okvira standardima EU i da je dobila pozitivno mišljenje, ali je naglasio da još treba da radi na energetskoj efikasnosti, otvaranju tržišta i oko cena.

On je naveo i da je EU od 2009. godine donirala u energetski sektor Srbije oko 550 miliona evra i to uglavnom u sektor električne energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;