SFSOPLATE-468X60-BANNER

EU daje 1,5 miliona evra za usavršavanje kadrova Agencije za energetiku Srbije

20.06.2012. | Beta

U Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS) juče je obeležen početak projekta "Usavršavanje kadrova Agencije za energetiku", koji sa 1,5 miliona evra finansira Evropska unija.

Kako je rečeno na svečanosti u AERS-u projekat će se sprovoditi od juna 2012. godine do novembra 2013. godine, a realizuje ga Regulatorna kancelarija za mrežne industrije Slovačke.

Direktor AERS-a Ljubo Maćić kazao je da projekat treba da doprinese ostvarivanju obaveza preuzetih u okviru novog Zakona o energetici, procesa pristupanja EU, kao i Ugovora o energetskoj zajednici.

Prema njegovim rečima, obavezni rezultati projekta su jačanje kapaciteta Agencije u oblasti regulacije cena i za nacionalno tržište, kao i unapređenje organizacionih i upravljačkih sposobnosti i izgradnja kapaciteta AERS-a u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

- Projekat će podržati AERS da obavlja ulogu i ispuni svoje osnovne zakonske obaveze koje se odnose na jačanje i usmeravanje razvoja energetskog tržišta na principima nediskriminacije i efikasne konkurencije - kazao je on.

Maćić je dodao da će sastavni deo rada na realizaciji projekata biti i pitanja jačanja kapaciteta AERS-a za izgradnju regionalnog tržišta energije i saradnja na regionalnom nivou, kao i poboljšanje regulatornog okvira za inteligentne merne sisteme i nadzor kvaliteta.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomez kazao je da je Srbija dosta uradila na približavanju energetskog okvira standardima EU i da je dobila pozitivno mišljenje, ali je naglasio da još treba da radi na energetskoj efikasnosti, otvaranju tržišta i oko cena.

On je naveo i da je EU od 2009. godine donirala u energetski sektor Srbije oko 550 miliona evra i to uglavnom u sektor električne energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;