INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu

17.11.2011. | Kristina Đorđević | Yu Build Srbija

Juče je u Privrednoj komori Beograda održan okrugli sto pod nazivom Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu na kome je predstavljen Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada (Službeni glasnik RS, br. 061/2011 od 19.8.2011), čija primena ima za cilj povećenje energetske efikasnosti novih i postojećih objekata i uspostavljanje visokih standarda gradnje.

Ovaj okrugli sto bio je samo jedan deo projekta Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma - EUbuid energy efficiency koji sprovodi PKB, uz podršku EU. Koncept energetske efikasnosti postao je nezaobilazni deo strategije razvoja i smatra se značajnim resursom koji ima za cilj da smanji energetsku zavisnost i zaštiti životnu sredinu.

U Srbiji, prema nekim informacijama, postoji 500-700 hiljada energetski neefikasnih objekata. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ove godine je izdvojilo 200 miliona dinara za subvencionisanje kredita koje bi građani koristili za podizanje energetske efikasnosti.

Prema rečima Bojana Đurića, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, kamatna stopa na godišnjem nivou bila je 6,5% i podignuto je svega 200 kredita, ali, dodao je i da je u poslednje vreme interesovanje je mnogo veće. Pregovori sa bankama su u završnoj fazi, objašnjava Đurić, a novi subvencionisani krediti mogu se očekivati posle Nove godine.

Država je, rečeno je na Okruglom stolu, planirala subvencionisanje cele kamate dovoljno za hiljadu kredita, tako da će građani biti u obavezi da vrate samo osnovni dug, bez dodatnih troškova.

U Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije aktivno se radi na merama za sprovođenje energetske efikasnosti u zemlji od kojih je jedna i uvođenje Fonda za energetsku efikasnost. Prema rečima savetnika za energetsku efikasnost dr Dimitrija Lalića, ovaj Fond je dobio pozitivno mišljenje i ušao je u fazu drugog kruga usaglašavanja. Jedino u Ministarstvu finansija trenutno postoji drugačije mišljenje o Fondu.

Kako je naglasila Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za građenje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, cilj je podsticanje vlasnika postojećih objekata da krenu u sanaciju. Objasnila je da će pravilnici na početku biti jednostavniji, kao i  planirani nacionalni softver, a da će se u budućnosti nadograđivati, menjati…

Na pitanje kada će početi dugo najavljivane obuke za sertifikaciju zgrada u Inženjerskoj komori Srbije, Jasminka Pavlović je rekla da je napravljen program, u toku je pravljenje priručnika i da se "nada da će to biti u februaru 2012.godine". Kako je istakla, cilj je da se uvede energetska efikasnost, ali i da se zadrži komfor .

Za sada se vlasnicima već postojećih objekta neće nametati nove finansijske obaveze, već će morati da tek u slučaju renoviranja  energetsku efikasnost podignu za jedan nivo više u odnosu na postojeći, naveo je Bojan Đurić.

Na ovom skupu je zaključeno da smanjenje potrošnje toplotne energije poboljšanom izolacijom u zgradama, primenom energetski efikasnih materijala i smanjenje broja domaćinstava koja koriste električnu energiju za grejanje predstavlja najveći potencijal za povećanje energetske efikasnosti.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;