PRIJAVA-468X60-BANNER

Novo odlaganje izgradnje nuklearke Belene

29.09.2011. | B92

Bugarska traži novo odlaganje sporazuma između bugarske Nacionalne električne kompanije (NEK) i ruskog Atomstrojeksporta u vezi sa izgradnjom nuklerake Belene. Bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov kaže da će bugarska strana inicirati potpisivanje novog aneksa Sporazuma o izgradnji atomske centrale Belene koji je potpisan 2006. godine.

Bugarski NEK i Atomstrojeksport, koji je pobedio na tenderu za izgradnju 2. bugarske nuklerane centrale u proteklom periodu, potpisali su čak trinaest aneksa ugovora Sporazuma, a poslednji se odnosi na odlaganje pregovora o realizaciji projekta za tri meseca, odnosno do 30. septembra ove godine.

Bugarski ministar je otkrio da je ruska strana zainteresovana da finansira deo projekta, zbog čega će i osnovni razgovori biti usmereni ka dogovaranju konačne cene. Prvobitna cena, sa kojom se startovalo iznosila je nešto više od 3,9 milijarde evra, ali je u međuvremenu narasla.

Rusi su ponudili cenu od 7,3 milijarde ili rast od 6,3% na početnu cenu, a Bugari smatraju da izgradnja ne sme da pređe pet milijarde evra. Bugari su, zbog problema sa finansiranjem, ponudili učešće i susednim zemljama, ne navodeći konačnu cenu. Srbija je dala principijelnu spemnost da učestvuje u izgradnji. Zbog problema sa finansiranjem iz izgradnje se povukla nemačka kompanija RWE, koja je takođe bila uključena.

Prema planu, atomska centrala Belene, koja će imati dva reaktora jačine od po 1.000MW, biće izgrađena u istoimenom mestu, u severnom delu Bugarske na Dunavu.

 

Vezane vesti: 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;