INFONET-468X60-BANNER

Messer brine o školstvu

18.08.2008. | Privredni pregled

Kompanija Messer-Tehnogas, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kreirala je novi obrazovni mašinski profil – Mašinski tehničar za reparaturu, koji će zaživeti od 1.septembra kao novi smer u srednjim školama. Messer je napravio sporazum o donatorstvu sa pet srednjih mašinsko-tehničkih škola (u Lazarevcu, Železniku, Čačku, Kragujevcu i Nišu) koje će opremiti potrebnom opremom za zavarivanje, reparaturu, potrebnim gasovima, potrošnim materijalom - elektrodama, tako da će to biti prave eksperimentalne laboratorije. Ukupna vrednost donacije je 31.000 evra.

– Mladi ljudi koji žele da upišu novi smer postaju mašinski tehničari sa opštim obrazovanjem. Nakon završene četvorogodišnje srednje škole mogu stručno da se uključe u rad, da otvore svoju privatnu firmu i da zaposle nove ljude, ili da nastave studije na mašinskom ili na nekom drugom fakultetu – kaže Gordana Mitrović, savetnik za oblast mašinstva u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

– S obzirom na deficitarnost ovog zanimanja Messer Tehnogas će uputiti završene đake metaloprerađivačkoj industriji, a neke firme već sada traže taj profil – kaže Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogasa, naglašavajući da – Treba u Srbiji da proizvodimo specijalne gasove i gasove visoke čistoće koji će omogućiti da se ovde proizvedu kvalitetni proizvodi. Cena ovakvih proizvoda na svetkom tržištu je mnogo viša od cene grubih proizvoda sa manje tehnologije. Da bi se digao tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, za to su nam potrebni kadrovi –istakao je Bode.

Pre dve godine je uspešno napravljen ugovor sa Mašinskim fakultetom gde je uveden novi smer - Zavarivanje i zavarne konstrukcije. Taj smer lansira diplomirane inženjere koji po bolonjskoj deklaraciji (trogodišnje studije) dobijaju Bachelour diplomu i sa još dve godine studija Master diplomu. Kompanija Messer Tehnogas AD od prošle godine stipendira studente i sprovodi praktičnu nastavu u firmi. Prof. dr Mileta Ristivojević ističe da ovim dobijamo stručnjake, a nemamo adekvatnu podršku nižeg kadra, zavarivača u srednjim školama, što je danas veoma deficitarno zanimanje. Od sada će stručnu obuku nastavnika u srednjim školama vršiti Mašinski fakultet, a praktičnu obuku Messer Tehnogas u specijalno opremljenoj laboratoriji za reparaturno zavarivanje CASTOLAB.

Kada želimo da objasnimo reč reparatura, moramo imati u vidu ekonomske efekte preduzeća, ali i globalne energetske i ekološke efekte. Naime, ako bilo koju mašinu koja je pohabana popravite, dovedete je u prvobitno stanje i ne bacate je, ne morate ponovo da vadite rudu za nju, već je ostavljate narednim generacijama. To je reparatura koja je kod nas tek u povoju, ističu u Messer Tehnogasu. On je vodeći proizvođač industrijskih i medicinskih gasova u Srbiji. Kompanija poseduje dva postrojenja za razlaganje vazduha, postrojenje za proizvodnju vodonika, postrojenje za proizvodnju ugljen-dioksida, postrojenje za proizvodnju azotsuboksida i nekoliko generatora azota, kao i postrojenja za proizvodnju acetilena i punionice tehničkih i medicinskih gasova.

Pored toga, Messer Tehnogas ima više od 70 prodajnih mesta, službu inženjeringa, ekipe za montažu i servis, i veliku flotu cisterni i kamiona, garantujući tako svojim kupcima tehničku i logističku podršku 24 sata dnevno tokom cele godine. Messer Tehnogas AD deo je Messer Group GmbH sa sedištem u Nemačkoj, vodećeg svetskog proizvođača industrijskih i medicinskih gasova, sa preko 9.000 zaposlenih, milijardom evra godišnjeg prihoda i više od 100 godina tradicije na tržištu gasova.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;