INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija protiv nuklearne energije

08.07.2011. | Tanjug

Austrija i Srbija su podnele zajednički amandman na rezoluciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za odustajanje od nuklearne energije. Amandman su podneli poslanici iz Austrije Volfgang Grosruk, Johan Majer i Karl Elinger, kao i iz Srbije Gordana Čomić i Meho Omerović.

Na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, koje se održava u Beogradu, po prvi put biće razmotren predlog Litvanije i Ukrajine o nuklearnoj energiji.

U zajedničkom zahtevu Austrije i Srbije, kojim se bavi odbor za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, pozivaju se zemlje članice da preduzmu korake za podsticanje obnovljive energije i primenu mera za energetsku efikasnost. Od država članica se, takođe, zahteva obustava izgradnje i planiranja novih nuklearnih elektrana, kao i postepeno odustajanje od nuklearne energije.

Austrija i Srbija su, kako je poslanik Majer rekao, zemlje kojima je ova tema veoma važna, jer su obe odustale od razmatranja izgradnje nuklearnih elektrana.

Nuklearna katastrofa u Japanu je, prema mišljenju poslanika, pokazala da se rizici korišćenja atomske energije ne mogu kontrolisati. Posledice po ljude i životnu sredinu, ali i po privredu, jasno su pokazali da rizici nesreće predstavljaju realnu opasnost i da nije ni rešeno pitanje nuklearnog otpada, dodali su oni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;