INFONET-468X60-BANNER

Srbija protiv nuklearne energije

08.07.2011. | Tanjug

Austrija i Srbija su podnele zajednički amandman na rezoluciju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za odustajanje od nuklearne energije. Amandman su podneli poslanici iz Austrije Volfgang Grosruk, Johan Majer i Karl Elinger, kao i iz Srbije Gordana Čomić i Meho Omerović.

Na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS, koje se održava u Beogradu, po prvi put biće razmotren predlog Litvanije i Ukrajine o nuklearnoj energiji.

U zajedničkom zahtevu Austrije i Srbije, kojim se bavi odbor za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, pozivaju se zemlje članice da preduzmu korake za podsticanje obnovljive energije i primenu mera za energetsku efikasnost. Od država članica se, takođe, zahteva obustava izgradnje i planiranja novih nuklearnih elektrana, kao i postepeno odustajanje od nuklearne energije.

Austrija i Srbija su, kako je poslanik Majer rekao, zemlje kojima je ova tema veoma važna, jer su obe odustale od razmatranja izgradnje nuklearnih elektrana.

Nuklearna katastrofa u Japanu je, prema mišljenju poslanika, pokazala da se rizici korišćenja atomske energije ne mogu kontrolisati. Posledice po ljude i životnu sredinu, ali i po privredu, jasno su pokazali da rizici nesreće predstavljaju realnu opasnost i da nije ni rešeno pitanje nuklearnog otpada, dodali su oni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;