INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planovi za Hram svetog Save

19.02.2009. | Blic

Izveštaj o radovima na Hramu svetog Save i planovi za ovu godinu biće predstavljeni sutra, na 10. skupštini Društva za podizanje Hrama. Sednica počinje u 13.30 sati, a Skupštini će prisustvovati predsednik Boris Tadić, gradonačelnik Dragan Đilas i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Od radova u kamenu je ostalo još malo nedovršenog posla u Kripti, obloženi su svi stubovi i betonski delovi i urađene instalacije. Prvi reflektori, žuti i beli, koju su zasijali pred ponoćnu Vaskršnju liturgiju, istakli su detalje na Hramu, a svetiljke koje prate hijerarhiju različitih delova fasade proradile su početkom maja. Tako osvetljen spolja, Svetosavski hram je posle osam decenija od početka gradnje, konačno dobio svoju pravu ulogu i značaj u panorami grada. Koliko će ove godine biti uloženo u Hram zavisi od učeš'a članova Društva za podizanje Hrama, doplatne marke, dobrovoljne uplate Beograđana uz priznanicu infostana i sredstava NIP.

- Sveti arhijerejski Sinod je usvojio predlog sadržaja mozaik, tako da će sigurno tokom ove godine biti raspisan domaći i međunarodni konkursi za njegovu izradu. Osim toga, iznad svih devet vrata naći će se reljefi u bronzi. To je donacija ruske firme dogovorena pred sam kraj 2008. godine. Biće urađen i projekat unutrašnjeg dekorativnog osvetljenja, takođe donacija, ali zemunske firme „Minel Schreder“ - kažu u Kancelarije Društva.

Protoneimar Vojislav Milovanović će sutra članove Društa voditi kroz Hram na kome su u potpunosti završeni spoljašnji građevinski radovi i u toku su radovi na izradi kamenih obloga u unutrašnjosti prema crtežima arhitekte Aleksandra Deroka. Među članovima Društva će se naći predstavnici najuspešnijih domaćih kompanija, banaka i institucija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;