INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rad budućih arhitekata u 10 najboljih na svetu

27.01.2011. | M. Joksimović | 24sata

Jovana Miletić (24) i Srđan Stojanović (24), studenti Arhitektonskog fakulteta, s projektom „Public people’s park” i svojom vizijom olimpijskog kompleksa u Berlinu plasirali su se među deset najboljih ekipa na takmičenju „Schindler award 2010”.

foto: Jovanu i Srđana juče je primio i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Zadatak mladim arhitektama na prošlogodišnjem Šindlerovom takmičenju bio je da preurede olimpijske terene u Berlinu koje su nacisti koristili za propagandnu pozornicu, u prostor pristupačan za svakog, a posebno osobe s invaliditetom.

- Zadatak je bio težak jer nismo imali nikakvih naznaka kako bi to trebalo da izgleda. U vreme kada je taj kompleks pravljen, on nije bio projektovan tako da svi mogu da imaju pristup njemu. To je ujedno i bio najveći izazov, našli smo se na nepristupačnom terenu, ali savladali smo sve prepreke - kaže za „24 sata” Srđan. Projekat su radili jedan semestar, a on je ujedno bio i njihov diplomski rad na master studijama.

- Najizazovnije u celom projektu bilo je napraviti taktilnu mapu za slepe i slabovide osobe, odnosno mapu koja je „vidljiva” rukama. To je za nas bilo nešto potpuno novo - kaže Jovana, koja je već tri godine zaposlena u jednoj kompaniji.

Na Šindlerovom takmičenju učestvovalo je oko 1.700 studenta iz celog sveta. Zanimljivo je da su samo njih dvoje trodimenzionalnu mapu projekta pravili ručno.

- Projekat je morao da bude predstavljen i kao 3D mapa. Srđan i ja tu mapu morali smo da pravimo ručno, dok su ostali učesnici za to koristili mašine koje izrađuju 3D mape - objašnjava Jovana, koja iza sebe ima 15 projekata sa kojima je učestvovala na takmičenjima, a za pet od tih 15 je dobila i nagrade.

Potvrda da imamo dobre studente

„Njihov uspeh je izuzetno priznanje i potvrda da imamo kvalitetne studente, ali i da sistem rada na fakultetima podstiče kreativnost. Želim vam da razvijete svoje potencijale, nađete posao koji će vas ispunjavati i raditi na dobrobiti države i društva u Srbiji”, poručio je nagrađenim studentima Marko Ivetić, prorektor za nauku.

Učešće na Šindlerovom takmičenju smatraju i izazovom i prestižom, a plasman u deset najboljih bio je iznenađenje.

- Učešće na tom takmičenju je veliko iskustvo, a uspeh koji smo ostvarili dobar početak i velika referenca. Pošto nisam upisao doktorske studije, nadam se nekoj praksi ili poslu u skorije vreme i veoma sam optimističan po tom pitanju - kaže Srđan.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;