INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada koči zaštitu investitora

02.02.2009. | Neda Ćućilo | Biznis

Srpski investicioni fondovi od Vlade očekuju uredbu koja bi omogućila izvesna odstupanja od propisane strukture radi vanredne zaštite investitora, kao i usvajanje njihovih predloga izmena Zakona o ulaganju na stranim tržištima, u strane valute i nekretnine

Trenutno stanje na tržištu investicionih fondova u Srbiji je takvo da je svaka aktivnost svedena na minimum. Miruju i oni koji u fondove uplaćuju, a nema ni velikog odliva ulagača. Teška vremena fondovima svakako nije olakšalo to što još nisu usvojene tražene izmene i dopune Zakona o investicionim fondovima.

Radmila Bajević, direktorka "Delta investmentsa", društva koje upravlja sa dva otvorena investiciona fonda (ADFASF) i ima 27 odsto srpskog tržišta, kaže da je reakcija Ministarstva finansija na zahteve bila malo zakasnela, jer je došla tek sa eskalacijom svetske finansijske krize, ali da sada fonodvska industrija u vrlo kratkom periodu očekuje da Vlada donese uredbu kojom bi se u turbulentnim vremenima dozvolilo izvesno odstupanje od prospektom definisane strukture portfolija u cilju zaštite interesa investitora, kao i nekoliko mera koje bi dodatno stimulisale likvidnost fondova.

- Međutim, još uvek nije izvesno da li će i kada Vlada razmatrati naš predlog izmena Zakona, od kojih su najvažnije odredbe koje se tiču mogućnosti ulaganja u hartije od vrednosti na stranim tržištima i strane valute, liberalizacije prodaje finansijskih proizvoda, kao i uvođenja "unit linked" proizvoda. Ovi proizvodi omogućuju investitorima da kroz osiguranje indirektno ulažu u investicione fondove. Takođe, značajno je investicionim fondovima za ulaganje u nekretnine, koji su po svojoj prirodi zatvoreni, omogućiti da se u ulozi investitora bave projektima izgradnje stambenih i komercijalnih objekata. 

Kompletan intervju možete pogledati ovde.

O ovim problemima je na BelRE-u 2008 govorio i Milan Marinković, direktor Fima Investment-a (pogledajte ovde).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;