Vlada koči zaštitu investitora

02.02.2009. | Neda Ćućilo | Biznis

Srpski investicioni fondovi od Vlade očekuju uredbu koja bi omogućila izvesna odstupanja od propisane strukture radi vanredne zaštite investitora, kao i usvajanje njihovih predloga izmena Zakona o ulaganju na stranim tržištima, u strane valute i nekretnine

Trenutno stanje na tržištu investicionih fondova u Srbiji je takvo da je svaka aktivnost svedena na minimum. Miruju i oni koji u fondove uplaćuju, a nema ni velikog odliva ulagača. Teška vremena fondovima svakako nije olakšalo to što još nisu usvojene tražene izmene i dopune Zakona o investicionim fondovima.

Radmila Bajević, direktorka "Delta investmentsa", društva koje upravlja sa dva otvorena investiciona fonda (ADFASF) i ima 27 odsto srpskog tržišta, kaže da je reakcija Ministarstva finansija na zahteve bila malo zakasnela, jer je došla tek sa eskalacijom svetske finansijske krize, ali da sada fonodvska industrija u vrlo kratkom periodu očekuje da Vlada donese uredbu kojom bi se u turbulentnim vremenima dozvolilo izvesno odstupanje od prospektom definisane strukture portfolija u cilju zaštite interesa investitora, kao i nekoliko mera koje bi dodatno stimulisale likvidnost fondova.

- Međutim, još uvek nije izvesno da li će i kada Vlada razmatrati naš predlog izmena Zakona, od kojih su najvažnije odredbe koje se tiču mogućnosti ulaganja u hartije od vrednosti na stranim tržištima i strane valute, liberalizacije prodaje finansijskih proizvoda, kao i uvođenja "unit linked" proizvoda. Ovi proizvodi omogućuju investitorima da kroz osiguranje indirektno ulažu u investicione fondove. Takođe, značajno je investicionim fondovima za ulaganje u nekretnine, koji su po svojoj prirodi zatvoreni, omogućiti da se u ulozi investitora bave projektima izgradnje stambenih i komercijalnih objekata. 

Kompletan intervju možete pogledati ovde.

O ovim problemima je na BelRE-u 2008 govorio i Milan Marinković, direktor Fima Investment-a (pogledajte ovde).

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...