INFONET-468X60-BANNER

Šta su u Beogradu dogovorili "Strabag" i Vlada Republike Srpske?

27.01.2009. | Dnevni Avaz

Vlada Republike Srpske i austrijski "Strabag" formiraće zajedničko preduzeće koje će voditi čitavu koncesiju, odnosno projekat izgradnje mreže autoputeva RS, izjavio je 23.01.2009. godine za "Dnevni avaz" Dušan Topić, član Radne grupe Vlade RS, čiji je tim protekla dva dana imao konsultativne sastanke sa stručnjacima "Strabaga" u Beogradu.

"Sada sledi poseban ugovor koji definiše odnose Vlade RS i "Strabaga". Preduzeće će voditi čitavu koncesiju i potpisivanje tog ugovora očekujemo za mesec dana u Banja Luci", rekao je Topić u telefonskoj izjavi iz Beograda.

On je dodao da precizirati sve elemente ugovora, kako bi rokovi predviđeni za potpisivanje i početak gradnje bili ispoštovani. Naveo je i da se dobar deo razgovora s koncesionim partnerom odnosio na specifičnosti deonica, gde su se Austrijanci interesovali za svaki detalj, posebno na potezu Banja Luka - Doboj.

Topić je rekao i da, iako se očekivalo, na sastanku nije bilo reči o BiH preduzećima koja je "Strabag" izabrao za partnere u ovom projektu. On je dodao da će Austrijanci o svom izboru izvestiti potpisnike i javnost tek nakon ugovora o zajedničkom preduzeću.

Pre beogradskog sastanka, ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Čubrilović rekao je za "Avaz" da je već sigurno da u projektu učestvuju sva građevinska preduzeća iz BiH koja svojim kapacitetima mogu odgovoriti zahtevnom austrijskom partneru.

"To znači sva građevinska preduzeća iz RS i, nadam se, sva građevinska preduzeća iz BiH", izjavio je Čubrilović.

Nije isključeno da će Autrijanci u projekat uvesti i još tri svetske kompanije, kažu nam u Vladi RS. No, prema proceni "Strabaga", angažovanje domaćih resursa trostruko im je jeftinije, pa je to i dugogodišnja praksa za projekte koje realiziraju izvan svoje zemlje.

Među visokorangiranim partnerima projekta su preduzeća iz RS "Integral inženjering", "Niskogradnja", "Mrkonjić-putevi", "Kozara-putevi" i Rafinerija Bosanski Brod.

"Strabag" će za izgradnju mreže autoputeva angažovati sve kamenolome i građevinsku operativu na prostoru RS, domaće resurse za proizvodnju hrane, bitumene Rafinerije, radnu snagu i higijensko-tehnička sredstva te opremu za tehničku zaštitu, čelik i konstrukcijske pogone iz BiH.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;