Turska pomaže obnovu dve tvrđave na Dunavu

22.01.2009. | S. Mirković | Blic

Turska će pomoći obnovu Ramske i Golubačke tvrđave na Dunavu i pripremiti ih za posete turista, rekao je ambasador te zemlje u Beogradu Suha Umar, koji je zajedno sa vojnim atašeom Jikelom Kelešom posetio ove kulturno-istorijske spomenike.

Narodni muzej u Požarevcu uradiće projekte za obnovu i očekuje se da će radovi početi krajem ove godine. Milorad Đorđević, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, koji je bio domaćin predstavnicima Turske, kaže da je razgovarano i o formiranju zajedničkog stručnog tima za istraživanje, obnovu i zaštitu tvrđava.

- Cilj je da se u naše krajeve dovedu turisti iz Turske, kao što naši odlaze kod njih na letovanje. Njima će biti ponuđeno kulturno-istorijsko blago tvrđava, ali i da vide ostale turističke sadržaje braničevskog kraja poput Viminacijuma, etnoparka na Tulbi, ergele Ljubičevo, da posete naše crkve i manastire i prirodne retkosti. Predstavnici Turske izrazili su spremnost da ove projekte pomognu materijalno, tehnički i logistički - kaže Đorđević.

Tačan datum izgradnje Ramske i Golubačke tvrđave nije utvrđen, ali se zna da su nastale u srednjem veku na temeljima ranijih utvrđenja. U njih decenijama nije ulagano, niti su pripremljene za turističke posete, iako je reč o lako dostupnim i očuvanim zdanjima. Posebno se to odnosi na Golubačku tvrđavu za koju stručnjaci kažu da kada bi postojala dobra volja, mogla bi da bude obnovljena za tri-četiri godine.

Gordana Simić, arhitekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da postoje arheološki podaci na osnovu kojih može da se revitalizuje tvrđava, obnove kule i bedemi i turistima omogući da se jednim stepenicama popnu na bedeme. Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, kaže da kroz Golubačku tvrđavu, kroz koju vodi Đerdapska magistrala, svakodnevno prolaze stotine automobila, a da ne postoji nikakva turistička ponuda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...