INFONET-468X60-BANNER

Izuzetno povećana prodaja toplotnih pumpi u Evropi

24.02.2023. | Balkan green energy news

Evropska asocijacija toplotnih pumpi (EHPA) saopštila je da je evropsko tržište toplotnih pumpi u 2022. zabeležilo rekordni rast, pa je nakon rasta od 34 odsto u 2021. sada prodaja uvećana za 38 odsto.

Grejanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako portal Balkan green energy news navodi, najviše toplotnih pumpi prodato je u Poljskoj, gde je rast bio 100 odsto, zatim u Češkoj (99 odsto) i Holandiji (80 odsto). Podaci se odnose na 16 država: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Holandiju, Italiju, Nemačku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Španiju, Švajcarsku i UK.

Toplotne pumpe su sve popularnije i u regionu Zapadnog Balkana, pa gradske vlasti u Sarajevu nameravaju da ih koirste, a pokazale su se kao odlično rešenje za dekarbonizaciju malih i srednjih preduzeća.

Finska je zemlja sa najviše prodatih toplotnih pumpi na 1.000 domaćinstava, druga je Norveška, a treća Švedska.

"Evropsko tržište toplotnih pumpi oborilo je novi rekord u 2022. prema preliminarnim podacima za 16 tržišta, sa oko tri miliona prodatih uređaja", saopštila je EHPA i dodala da će se izuzetan rast nastaviti s obzirom na potrebu za dekarbonizacijom sektora grejanja i dostizanja ciljeva iz plana REPowerEU.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) nedavno je objavila slična predviđanja na globalnom nivou.

U Evropi je broj priključenih toplotnih pumpi za grejanje i toplotnih pumpi za toplu vodu dostigao 20 miliona, čime je pokriveno grejanje oko 16 odsto stambenih i poslovnih zgrada u Evropi.

EHPA procenjuje da su toplotne pumpe prodate 2022. godine zamenile oko četiri milijarde kubnih metara prirodnog gasa, čime je izbegnuto emitovanje oko osam miliona tona CO2.

Ako se pogledaju sve toplotne pumpe onda smanjenje emisija dostiže 54 miliona tona što je jednako godišnjim emisijama Grčke, saopštila je ova organizacija.

Tomas Novak, generalni sekretar EHPA, rekao je da uprkos fenomenalnim rezultatima, još uvek mnogi u Evropi nemaju toplotnu pumpu iz raznih razloga, od toga da sektor proizvodnje pumpi radi na maksimumu, preko visokih početnih troškova do nedostatka jasnih informacija, piše Balkan green energy news.

"EHPA blisko sarađuje sa koalicijom organizacija i Evropskom komisijom na izradi plana za toplotne pumpe kako bi se ovi problemi rešili", dodao je Novak.

Uslovi poslovanja u ovom sektoru u 2022. bili veoma izazovni jer su kapaciteti napregnuti, a nedostaje i kvalifikovane radne snage.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;