INFONET-468X60-BANNER

C2C sertifikacija u Kaliforniji pravi novi prodor koncepta potpune održivosti

28.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Na događaju koji je upriličen u sedištu kompanije Google, Mountain View, Kalifornija, arhitekta i dizajner William McDonough, guverner Kalifornije (poznati glumac) Arnold Schwarzenegger, i predstavnici iz Shaw Industries Group (proizvođač podova) zvanično su pokrenuli Green Products Innovation Institute - GPII (Institut za inovacije zelenih proizvoda).

Napomena: sve prateće linkove i više objašnjenja na tagovima potražite na kraju teksta.

Nova neprofitna insttucija posvećena je transformaciji dizajna i proizvodnje u kompanijama tako da se ulope u C2C standard (Cradle to Cradle - više pogledati na tagu ispod).
GRII planira da razvije sistem ocenjivanja za C2C sertifikaciju koju su razvili arhitekta William McDonough i hemičar Michael Braungart.

Ovim GPII postaje odgovorna za C2C sertifikaciju proizvoda u SAD. Proizvodi će biti razmatrani uz pomoć pet pristupa:

  • material health (zdravlje materijala)
  • take-back (reciklaža)
  • renewable energy (obnovljiva energija)
  • clean water (čista voda)
  • social fairness (društvena odgovornost preduzeća).

Kako bi pomogao kompanijama da postignu ovaj sertifikat GPII planira da održava treninge i izdaje licence za stručnjake koji će rukovoditi ovim procesom u kompanijama. Institut će na sebe preuzeti i blisku saradnju sa kompanijama omogućujući im pristup svojoj bazi iz oblasti hemije kako bi supstance i materijale iz svoje proizvodnje mogli da zamene apsolutno neškodljivim, i to bez ikakvog uticaja na kvalitet proizvoda.

GPII takođe podržava i prati kalifornijsku Inicijativu za zelenu hemiju (Green Chemistry Initiative) koja se zalaže za potpuno odstranjivanje opasnih supstanci iz mateijala i proizvodnih procesa za sve proizvodae koji su na tržištu Kalifornije.

GPII je osnovana uz pomoć početnog zajma iz DOEN fondacije koja podržava pionire koji čine pozitivne napore da umanje efekte na klimu za koje je odgovoran čovek. Zajmove je obećao i fond Kaplan.

Cradle to Cradle - otpad 0% - moguće već danas

Od kolevke do kolevke ili Cradle to Cradle Design (još pominjan i kao C2C ili regenerativan pristup) jeste biomimikrijski pristup dizajnu na svim nivoima - od industrijskog dizajna, preko projektovanja i izgradnje zgrada, urbanih sredina, gradova, pa sve do ekonomskih i socijalnih sistema (više o biomimikriji pogledajte na linku na kraju teksta).

Dizajnerski koncept od kolevke do kolevke oblikuje stvari po ugledu na prirodne procese. On veštački stvorene materijale, dobijene u industrijskim procesima, posmatra kao hranljive materije koje beskonačno cirkulišu u zdravom metabolizmu živog sveta, stvarajući koncept beskonačnog životnog ciklusa neživih stvari po ugledu na živi svet - tehnosfera=biosfera.

Preporučujemo da pogledate tekst i video materijal ovde:

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;