PRIJAVA-468X60-BANNER

I Novi Sad će se grejati na geotermalnu vodu?

23.08.2022. | eKapija

Naftna industrija Srbije raspisala je tender za izradu studije korišćenja geotermalnog potencijala za grejanje Novog Sada.

Toplana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako je precizirano u tehničkom zadatku, za geotermalni potencijal bušotina Novog sada i okoline treba uraditi analizu i tehnoekonomsku ocenu isplativosti primene geotermalne vode za proizvodnju toplotne energije.

NIS studiju radi za Novosadsku toplanu, na osnovu Studije o geotermalnom resursu Srbije.

Mesto preuzimnja toplote bio bi objekat toplane u ulici Venzelsovoj, a u slučaju da opravdanost analize pokaže drugu povoljniju lokaciju, razmatraće se i taj slučaj, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da je planirana isporuka maksimalno 70MW, 4200 časova/godišnje, a temperatura povratne vode koja se zagrava 50°C.

Napominje se da je potrebno formiranje varijanati tehničko-tehnoloških rešenja, kako za podzemni deo (razrada ležišta i bušenje geotermalnih bušotina), tako i za površinsku infrastrukturu budućeg sistema.

Podsetimo, nedavno je i JKP Beogradske elektrane zbog uštede energenata raspisalo tender za istraživanje geotermalnih potencijala 18 toplana i kotlarnica u Beogradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;