PRIJAVA-468X60-BANNER

Kakve se izmene planiraju za "Pionirski grad" - bazen, sportski tereni, zoo kutak i paviljoni za decu

30.03.2022. | eKapija

Andzor inženjering iz Novog Sada prirpremio je Urbanistički projekat za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata u kompleksu SRC "Pionirski grad", a Grad Beograd je oglasio javnu prezentaciju ovog projekta.

Paviljoni za smeštaj dece

Paviljoni za smeštaj dece (Foto: Andzor inženjering)

"Pionirski grad" se nalazi u park-šumi Košutnjak, na granici opština Rakovica i Čukarica, udaljen oko 6km južno od centra Beograda. Postoji duže od sedamdeset godina i služi za boravak đaka, odmor i nastavu u prirodi. Podignut 1949. godine prema projektu arhitekte Rajka Tatića, zamišljen je kao dečija kolonija paviljonskog tipa, a imao je čak i železnicu, poštu i telefonsku centralu i štampariju.

Sportska sala

Sportska sala (Foto: Andzor inženjering)

- Međutim, nenamensko korišćenje, slabo održavanje i izostanak ulaganja doveli su do devastacije. Značajan deo prostora je dat pod zakup različitim korisnicima, a većina postojećih objekata nije u funkciji - navodi se u projektu i ističe da je zbog izuzetnog značaja ovakvog kompleksa, Grad Beograd doneo odluku o vraćanju i unapređenju izvorne namene – dečjeg kampa za povremeni boravak dece u funkciji obrazovanja i rekreacije.

Letnja pozornica

Letnja pozornica (Foto: Andzor inženjering)

Površina obauhvaćena projektom iznosi 17,40 hektara. Obnovljeni Pionirski grad imaće nekoliko zona - Mirna zona u kojoj će se nalaziti smeštajni kapaciteti - 11 paviljona, zona edukacije sa edukativnim sadržajiima uglavnom u centralnoj zgradi, uz učionice na otvorenom u blizini centralne zgrade i staklenika, zatim zona sporta i rekreacije sa sportskiim terenima, salama i zatvorenim bazenom, zona zabave tj. zona kreativnih radionica zabavno-edukativnog karaktera i sprava za poboljšanje motorike i zabavu na otvorenom i kombinovana Zona zabave i edukacije sa letnjom pozornicom.

Biće uklonjen stari i izgrađen novi staklenik

Biće uklonjen stari i izgrađen novi staklenik (Foto: Andzor inženjering)

U planu je rekonstrukcija centralne zgrade i dogradnja aneksa za bazen, obnova stare upravne zgrade, kao i rekonstrukcija ili zamena objekta pod nazivom "Kuća velikog brata" u cilju prilagođavanja nameni kompleksa, zamena 11 paviljona za smeštaj dece i prateće sadržaje, rekonstrukcija i proširenje staklenika i letnje pozornice, uređenje i oblikovanje slobodnih i zelenih površina i njihovo opremanje u funkciji rekreacije na otvorenim terenima i u prirodi.

Ulazna kapija

Ulazna kapija "Pionirskog grada" (Foto: Andzor inženjering)

Nakon rekonstrukcije kompleks će imati centralnu zgradu, višefunkcionalni objekat za edukativne, zabavne, kulturne i sportske aktivnosti sa restoranom, postojeću staru upravnu zgradu, objekat namenjen za edukaciju, zabavu i sportske aktivnosti u koji će biti pretvorena rekonstruisana Kuća velikog brata, 11 paviljona za smeštaj dece na 4.400 m2 i prateće sadržaje, staklenik, botanički i zoo kutak, letnju pozornicu, kompleks sportskih terena, zelene i slobodne površine u okviru kojih se planira uređenje površina za sport i rekreaciju, sport, zabavu, edukativne sadržaje na otvorenom i postavljanje urbanog mobilijara.

U planu je potpuna rekonstrukcija

U planu je potpuna rekonstrukcija (Foto: Andzor inženjering)

Kako je navedeno, položaj stare upravne zgrade i centralne zgrade biće zadržan, a u planu je izgradnja bazena sa pratećim sadržajima kao aneks centralne zgrade, na površini od 700m2.

Biće izgrađene nove sale i sportski tereni

Biće izgrađene nove sale i sportski tereni (Foto: Andzor inženjering)

Parkiranje posetilaca Pionirskog grada biće rešeno na obodu kompleksa. Pešački tokovi se preusmeravaju na Ulicu kneza Višeslava i Pionirsku ulicu, a postoji i mogućnost uređenja nove pešačke trase koja bi spojila Ulicu kneza Višeslava i Bulevar patrijarha Pavla.

Planira se izmeštanje pešačkih staza

Planira se izmeštanje pešačkih staza (Foto: Andzor inženjering)

U planu je rekonstrukcija i dogradnja postojećih i izgradnja novih sportskih terena - teren sa veštačkom travom za fudbal, teren za odbojku i odbojku na pesku, kao i teniski teren. U zoni sportskih terena planirana je izgradnja dvostrano orijentisanih sportskih tribina.

Biće izgrađen zatvoreni bazen, zoo kutak i sportski tereni

Biće izgrađen zatvoreni bazen, zoo kutak i sportski tereni (Foto: Andzor inženjering)

Biće uklonjen postojeći staklenik, a u njegovoj neposrednoj blizini biće izgrađen novi, dok će letnja pozornica biti rekonstruisana, a plan je i da se uklone nelegalni objekti kao što su balon hale.

Vraća prvobitna namena

Vraća prvobitna namena "Pionirskog grada" (Foto: Andzor inženjering)

 

Upravna zgrada ostaje na istom mestu

Upravna zgrada ostaje na istom mestu (Foto: Andzor inženjering)

 

Biće rekonstruisani stari i dodati novi prateći sadržaji

Biće rekonstruisani stari i dodati novi prateći sadržaji (Foto: Andzor inženjering)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;