INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Iznenađujuće malo interesovanje za zamenu stolarije u Beogradu

14.02.2022. | RTS

Iako je raspisan još krajem decembra, konkurs za zamenu stolarije na delu opštine Palilula izazvao je slabo interesovanje građana.  Rok za prijavljivanje produžen je do 18. februara, a kako se prijavilo samo 45 domaćinstava, rok će ponovo biti produžen do 5. marta. Konkurs je proširen na Karaburmu, Višnjicu i Veliko Selo, a interesovanje je malo iako je ponuda privlačna i veliki broj građana ima stolariju staru više decenija.

Stolarija - ilustracija

Stolarija - ilustracija (Foto: Pixabay)

Obaveštenje na sajtu gradske opštine Palilula o tome ko može da konkuriše, preciznije je odredilo ko su zapravo građani koji mogu da računaju na subvenciju od 50 odsto za ugradnju stolarije zbog povećanja energetske efikasnosti.

Prema prvom obaveštenju to su stanari koji žive u celini između sledećih ulica Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije. Kako RTS nezvanično saznaje, sada su konkursom obuhvaćeni i stanovnici Karaburme, Višnjice i Velikog sela.

Pored dokumentacije, građani prilažu i predračun radova, koji su dobili od firme, izabrane sa spiska onih koje je opština odredila na javnom konkursu. U ovm firmama smatraju da građani nisu bili dovoljno informisani u vezi sa samom procedurom i postupkom prijave, a neke opštine nisu nudile subvencije za sve građane na svojoj teritoriji, jer nisu pripidali užoj gradskoj zoni, kao što je bio slučaj sa opštinom Palilula.

Oni ističu da cenu treba da diktira i kvalitet, te da za stan od 60m2 stolarija nižeg kvaliteta sa ugradnjom košta oko 1.250 evra, dok je ona kvalitetnija 1.400 evra.

Na konkurs se mogu prijaviti samo vlasnici legalnih objekata.

Ono što nije dobra vest je da su cene stolarije otkada je najavljen konkurs za subvencije već porasle, a kako saznaje Beogradska hronika, rast cena će se nastaviti.

U drugim mestima u Srbiji odziv na dva javna poziva bio je dobar tako da će na oko pet hiljada objekata biti poboljšana energetska efikasnost. Ove godine lokalne samouprave mogu da konkurišu kod Ministarstva rudarstva i energetike do 17. februara za nova sredstva.

- Očekujemo da će kroz ovaj javni poziv biti pokriveno 30 do 40 hiljada domaćinstava. U ovoj godini obezbedili smo 240.000.000 evra kako iz budžeta tako i od međunarodnih kreditora poput Svetske banke, navodi Zoran Lakićević iz resornog ministarstva.

Uslovi novog konkursa, koji će potom biti raspisan, neće se menjati. Koliko će Beograđana dobiti priliku da učestvuje zavisi od toga za koliko će sredstava Grad konkurisati kod ministarstva, odnosno koliko će novca iz svog budžeta izdvojiti za te namene.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;