INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i adaptacija nekadašnje zgrade Ložionice

17.08.2021. | eKapija

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Republike Srbije raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade Ložionice i adaptaciju u Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar Ložionica. Budući višenamenski centar Ložionica, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju, isitče se u saopštenju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ideja je da Ložionica bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda - destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne, dodaje se.

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade Ložionice, koja je pripadala glavnoj železničkoj stanici, okretnicu i vodotoranj. Kompleks se nalazi u zaleđu savskog priobalja i pripada celini Stari Beograd u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture - zgrada državne štamparije, parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i starog železničkog mosta.

- Ideja je da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice - kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara/ Serbia creates.

Kao multifunkcionalni centar Ložionica će biti namenjena i stručnoj i opštoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, Ložionica će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice, profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

Krajnji rok za podnosšenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;