Postavljanje odvodnih cevi za četiri beogradska naselja

16.07.2020. | S. Vidačković | Novosti

Prošlo je godinu dana od katastrofalnih poplava koje su, usled obilnih padavina, zadesile levu obalu Dunava. Prema tadašnjim procenama, za manje od sat vremena palo je više od 100 litara kiše po kvadratu, što je prouzrokovalo ogromnu štetu u nekoliko hiljada domaćinstava. Zbog toga je Grad Beograd počeo da realizuje projekat izgradnje kanalizacije za naselja Borču, Ovču, Krnjaču, Kotež...

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tome je prethodilo potpisivanje ugovora sa Evropskom investitiocom bankom, kojim je Gradu odobren kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, a Grad je uložio još 13 miliona, kako bi ovaj višedecenijski problem konačno bio rešen.

Radovi su počeli tokom marta, u Bloku braća Marić u Krnjači kada je u okviru prve faze, vredne 42 miliona dinara, urađeno 1.200 metara gravitacionog kolektora. Kako su za Novosti rekli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, trenutno se radi na drugoj fazi izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, u šta je uloženo 90 miliona dinara.

- Gradi se gravitacioni kolektor dužine 715, kao i mreža pod niskim pritiskom dužine 5.613 metara - rekli su u Direkciji. - Sve otpadne vode iz naselja koje bude prikupljala novoizgrađena kanalizaciona mreža usmeravaće se u kolektor na Pančevačkom putu i dalje ka kanalizacionoj crpnoj stanici "Krnjača 1". Po završetku svih radova, oko 500 domaćinstava dobiće priliku da se priključi na gradsku kanalizacionu mrežu.

Posle potpisivanja ugovora o kreditu sa EIB za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, započela je izrada studije izvodljivosti i tehničke dokumentacije za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema, rekli su u Direkciji. Prema pravilima EIB, po usvajanju studije uslediće definisanje plana javnih nabavki kojim će se predvideti podela radova na tri celine, uzimajući u obzir stepen gotovosti postojeće projektne dokumentacije.

- Prvu i drugu celinu čine PPOV "Krnjača", primarni kolektori i sekundarna mreža, a ove dve celine će se realizovati kroz tendere za istovremeno projektovanje i izvođenje radova.

U treću celinu spada samo KCS "Krnjača 2", za koju postoji odgovarajuća projektna dokumentacija i za nju će biti raspisan tender samo za izvođenje. Planirao je da u oktobru bude raspisana javna nabavka za izgradnju KCS "Krnjača 2", a u decembru tender za preostale dve celine.

Cevi novog kolektora najverovatnije će ići ispod Dunava, do fabrike za preradu vode u Velikom Selu. Tu će se otpadna voda prečišćavati u pijaću, a deo materija biće namenjen za stvaranje veštačkog đubriva.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...