INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naselje "Bangladeš" u Novom Sadu predviđeno za potpunu rekonstrukciju i ozelenjavanje

26.05.2020. | I. M. | eKapija

Naselje "Bangladeš" u Novom Sadu moglo bi da bude potpuno preuređeno, a Planom generalne regulacije predviđa se rušenje postojećih objekata i izgradnja novih. Stanje objekata u naselju je izuzetno loše i stav građevinske inspekcije je da je najbolje rešenje potpuna zamena postojećih i izgradnja novih objekata.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Uklanjanje postojeće dotrajale strukture naselja "Bangladeš" mora se realizovati sukcesivno, prateći gradnju stambenih objekata i preseljenje stanovništva u iste - navodi se u dokumentu koji je Gradska uprava za urbanizam i građevinsko zemljište u Novom Sadu izložila je na ponovni javni uvid.

Preporučuje se tipski model porodične kuće za svaki od stambenih objekata u okviru naselja i planira se sopstveni dvorišni prostor, prema unutrašnjosti bloka, odnosno uz fasadu objekta koja nije ulična.

Unutar naselja se planira i izgradnja pešačkih staza kako bi se ostvarila dobra povezanost različitih delova naselja, ali i pristup svim pojedinačnim dvorišnim prostorima.

Nije dozvoljena bilo kakva izgradnja na zatravljenim zelenim površinama uz servisne saobraćajnice, preko kojih se pristupa stambenim objektima.

Na neizgrađenim delovima prostora u okviru namene socijalnog stanovanja, između višenamenskih objekata i objekata sa stambenom namenom, planira se centralni javni prostor.

- Centralni javni prostor planira se kao bogato ozelenjena površina, opremljena parkovskim mobilijarom i rekvizitima za igru dece, parterno uređena na način koji omogućuje višenamensko korišćenje - piše u nacrtu odluce o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta na lokalitetu Bangladeš.

Uz severozapadnu i jugoistočnu granicu lokaliteta, planirane su sabirne ulice kojima će se ovaj prostor povezati sa Rumenačkim putem, a u okviru poprečnih profila ovih ulica, planirani su dvosmerni kolovozi, trotoari i zelenilo sa drvoredima.

Snabdevanje toplotnom energijom će se odvijati iz gasifikacionog sistema grada, izgradnjom distributivne mreže od mreže na Rumenačkom putu do lokaliteta, a delom je moguće i korišćenjem obnovljivih izvora energije – postavljanjem solarnih kolektora na krovnim i fasadnim površinama objekata za iskorišćenje sunčeve energije ili ugradnjom toplotnih pumpi, vertikalnih i horizontalnih sondi za iskorišćenje (hidro) geotermalne energije.

Javnu uvid traje do 1. juna 2020. godine u prostorijama JP Urbanizam u Novom Sadu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;