PRIJAVA-468X60-BANNER

Naselje "Bangladeš" u Novom Sadu predviđeno za potpunu rekonstrukciju i ozelenjavanje

26.05.2020. | I. M. | eKapija

Naselje "Bangladeš" u Novom Sadu moglo bi da bude potpuno preuređeno, a Planom generalne regulacije predviđa se rušenje postojećih objekata i izgradnja novih. Stanje objekata u naselju je izuzetno loše i stav građevinske inspekcije je da je najbolje rešenje potpuna zamena postojećih i izgradnja novih objekata.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Uklanjanje postojeće dotrajale strukture naselja "Bangladeš" mora se realizovati sukcesivno, prateći gradnju stambenih objekata i preseljenje stanovništva u iste - navodi se u dokumentu koji je Gradska uprava za urbanizam i građevinsko zemljište u Novom Sadu izložila je na ponovni javni uvid.

Preporučuje se tipski model porodične kuće za svaki od stambenih objekata u okviru naselja i planira se sopstveni dvorišni prostor, prema unutrašnjosti bloka, odnosno uz fasadu objekta koja nije ulična.

Unutar naselja se planira i izgradnja pešačkih staza kako bi se ostvarila dobra povezanost različitih delova naselja, ali i pristup svim pojedinačnim dvorišnim prostorima.

Nije dozvoljena bilo kakva izgradnja na zatravljenim zelenim površinama uz servisne saobraćajnice, preko kojih se pristupa stambenim objektima.

Na neizgrađenim delovima prostora u okviru namene socijalnog stanovanja, između višenamenskih objekata i objekata sa stambenom namenom, planira se centralni javni prostor.

- Centralni javni prostor planira se kao bogato ozelenjena površina, opremljena parkovskim mobilijarom i rekvizitima za igru dece, parterno uređena na način koji omogućuje višenamensko korišćenje - piše u nacrtu odluce o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta na lokalitetu Bangladeš.

Uz severozapadnu i jugoistočnu granicu lokaliteta, planirane su sabirne ulice kojima će se ovaj prostor povezati sa Rumenačkim putem, a u okviru poprečnih profila ovih ulica, planirani su dvosmerni kolovozi, trotoari i zelenilo sa drvoredima.

Snabdevanje toplotnom energijom će se odvijati iz gasifikacionog sistema grada, izgradnjom distributivne mreže od mreže na Rumenačkom putu do lokaliteta, a delom je moguće i korišćenjem obnovljivih izvora energije – postavljanjem solarnih kolektora na krovnim i fasadnim površinama objekata za iskorišćenje sunčeve energije ili ugradnjom toplotnih pumpi, vertikalnih i horizontalnih sondi za iskorišćenje (hidro) geotermalne energije.

Javnu uvid traje do 1. juna 2020. godine u prostorijama JP Urbanizam u Novom Sadu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;