INFONET-468X60-BANNER

U Beogradu uskoro grejanje na otpad

23.05.2019. | Novosti

Komunalni otpad u narednim zimama mogao bi da počne da greje Beograđane. Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove uradio je plan detaljne regulacije za izgradnju toplovodne mreže od sanitarne deponije u Vinči do toplana Konjarnik i Zvezdara, koji je izglasan na nedavno održanoj sednici gradske skupštine.

Toplotna energija biće korišćena za sistem daljinskog grejanja u sistemu Beogradskih elektrana, dok će električna energija biti sprovodena u postojeći elektrodistributivni sistem.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Korišćenjem komunalnog otpada, jednog od najvećih energetskih potencijala obnovljivih izvora energije na teritoriji prestonice, postiglo bi se pouzdano i ekonomično grejanje, ali i zamena uvoznih goriva domaćim, kao i smanjenje stepena zagađivanjia životne sredine - navodi se u obrazloženju.

Planirano je da se prvi krak toplovoda kreće od sanitarne deponije duž Smederevskog puta, do naselja Mali Mokri Lug na Konjarniku. Drugi će se kretati od deponije kroz zelene površine do toplane u Mirijevu, dok će krajnja mreža vezivati naselja Mali Mokri Lug i Mirijevo, navodi se u planu detaljne regulacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;