INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrađena rešenja za prvi zeleni, energetski efikasan, neboder u Srbiji

15.12.2017. | B92

Na konkursu za prvi zeleni, energetski efikasan, neboder u Srbiji učestvovalo je više od 200 autora, a prvonagrađen je projekat studija „Living Future Green”. Projekat je rađen za nekadašnju zgradu „Beobanke" na Zelenom vencu. Nagrada iznosi 10.000 evra, navodi se u saopštenju kompanije Stattwerk.

Među studentskim radovima se najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa je doneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2.500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio React, Ured studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova - finalista.

Slika. Idejno rešenje (foto: Đorđe Bošković, Stattwerk)

- Kada je reč o studentskim radovima, njihova nadahnutost i inovativnost prevazišli su očekivanja žirija. Studenti su pokazali kreativnost u pristupu rešavanja konkursnog zadatka i zrelost u grafičkom predstavljanju svojih ideja - istakli su iz Stattwerka.

- Ukupan nagradni fond konkursa iznosio je 23.000 evra. Novčane nagrade, kao i sami konkursi, tu su da daju podsticaj ovdašnjim arhitektama i pripadnicima srodnih profesija da razmišljaju i ubuduće o zelenoj, održivoj arhitekturi, i to ne samo kao o trendu, već prevashodno kao o suštinskoj potrebi društva - dodaju iz te kompanije.

Konkurs za profesionalce je bio anketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasade - vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom fasade ovog pionirskog projekta. Pravo učešća imali su svi koji poseduju srpsko državljanstvo ili studiraju, odnosno rade, na teritoriji Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;