U planu podzemna garaža na novosadskom „Sajmištu“

11.10.2017. | J.Vukašinović | Dnevnik

Planom detaljne regulacije dela sportskog centra „Sajmište”, koji je na ranom javnom uvidu do 17. oktobra, predviđeno je uređenje prostora između ulica Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma, koji obuhvata približno 4,8  hektara. Veći deo tog područja namenjen je sportskom centru, dok se ispod uređene javne površine planira izgradnja podzemne garaže i to na uglu ulica Novosadskog sajma i Mičurinove.

Kako se navodi, Sportski centar u potpunosti treba da bude površina javne namene. Prostor za sport i rekreaciju imaće dve celine, teniski i višenamenski sportski centar. U tom višenameskom delu centra su zatvoreni objekti (sportska hala za male sportove i rekreaciju, hala za borilačke sportove i kuglana, uz prateće sadržaje), ali i otvoreni sportski tereni za fudbal, rukomet, košarku, odbojku...

Da bi se omogućila etapna izgradnja, objekti bi trebalo da budu odvojeni, funkcionalno i tehnički. Zatvoreni objekti zauzimaće najviše do 30 odsto površine, a predviđeno je da sportske hale budu prizemne (VP), dok se prateći objekti planiraju kao prizemni ili do dva sprata (P do P+2). Osim toga, urbanisti predlažu proširenje istočne regulacije Hajduk Veljkove ulice, te se planira trotoar i dvosmerna biciklističke staza.

Prostor za sport i rekreaciju imaće dve celine, teniski i višenamenski sportski centar

Podzemna garaža, na uglu ulica Novosadskog sajma i Mičurinove, imaće najmanje jednu etažu sa 48 parking-mesta po spratu, uz ozelenjavanje površine iznad (zeleni krov). Nacrtom plana ostavlja se i mogućnost izgradnje parking-garaže ispod sportskih terena (u severnom delu prostora, a uz planiranu garažu).

Korišćenjem zelenih krovova pri izgradnji javnih garaža, kao i ozelenjavanjem saobraćajnica i skverova poboljšali bi se mikroklimatski uslovi, smatraju urbanisti, a pošto se na pomenutom prostoru očekuje veliki broj korisnika neophodno je uspostaviti efikasan sistem upravljanja otpadom.

Zainteresovani plan mogu pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP Urbanizam u Bulevaru cara Lazara 3 i u MZ Narodni heroji u Majevičkoj 2b. Primedbe i sugestije na koncept plana moguće je podneti, u pisanoj formi, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 2.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije