U planu podzemna garaža na novosadskom „Sajmištu“

11.10.2017. | J.Vukašinović | Dnevnik

Planom detaljne regulacije dela sportskog centra „Sajmište”, koji je na ranom javnom uvidu do 17. oktobra, predviđeno je uređenje prostora između ulica Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma, koji obuhvata približno 4,8  hektara. Veći deo tog područja namenjen je sportskom centru, dok se ispod uređene javne površine planira izgradnja podzemne garaže i to na uglu ulica Novosadskog sajma i Mičurinove.

Kako se navodi, Sportski centar u potpunosti treba da bude površina javne namene. Prostor za sport i rekreaciju imaće dve celine, teniski i višenamenski sportski centar. U tom višenameskom delu centra su zatvoreni objekti (sportska hala za male sportove i rekreaciju, hala za borilačke sportove i kuglana, uz prateće sadržaje), ali i otvoreni sportski tereni za fudbal, rukomet, košarku, odbojku...

Slika. Novi Sad (foto: S.Šušnjević)

Da bi se omogućila etapna izgradnja, objekti bi trebalo da budu odvojeni, funkcionalno i tehnički. Zatvoreni objekti zauzimaće najviše do 30 odsto površine, a predviđeno je da sportske hale budu prizemne (VP), dok se prateći objekti planiraju kao prizemni ili do dva sprata (P do P+2). Osim toga, urbanisti predlažu proširenje istočne regulacije Hajduk Veljkove ulice, te se planira trotoar i dvosmerna biciklističke staza.

Prostor za sport i rekreaciju imaće dve celine, teniski i višenamenski sportski centar

Podzemna garaža, na uglu ulica Novosadskog sajma i Mičurinove, imaće najmanje jednu etažu sa 48 parking-mesta po spratu, uz ozelenjavanje površine iznad (zeleni krov). Nacrtom plana ostavlja se i mogućnost izgradnje parking-garaže ispod sportskih terena (u severnom delu prostora, a uz planiranu garažu).

Korišćenjem zelenih krovova pri izgradnji javnih garaža, kao i ozelenjavanjem saobraćajnica i skverova poboljšali bi se mikroklimatski uslovi, smatraju urbanisti, a pošto se na pomenutom prostoru očekuje veliki broj korisnika neophodno je uspostaviti efikasan sistem upravljanja otpadom.

Zainteresovani plan mogu pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP Urbanizam u Bulevaru cara Lazara 3 i u MZ Narodni heroji u Majevičkoj 2b. Primedbe i sugestije na koncept plana moguće je podneti, u pisanoj formi, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 2.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...