INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromni računi nisu samo zbog loše izolacije već i starih podstanica i curenja

21.09.2017. | V.M. | Južne vesti

Energetski neefikasne zgrade nisu jedini razlog što pojedine Nišlije dobijaju čak i duplo veće račune za grejanje od prosečnih kao što je prvobitno bilo rečeno iz Toplane. Stare i neautomatizovane podstanice i to što je više zgrada povezano na istu podstanicu „pumpa” račune Nišlija, kazao je direktor Toplane Predrag Milačić. On objašnjava da su mnoge podstanice zapravo prepravljene stare kotlarnice koje su „uvučene u sistem daljinskog grejanja”.

Na Toplani je da ih rekonstruiše ali to nije urađeno, pa je ovo preduzeće predložilo da onima koji dobijaju enormne račune subvencioniše grejanje, što bi koštalo od 7 do 10 miliona dinara za sezonu. Ipak, ovaj teret bi, kako je ranije rečeno, mogao da padne i na budžet Grada, što znači na sve Nišlije.

Računi se „pumpaju” i zbog curenja od podstanice do zgrade

Ono što uvećava račune građana je i to što je više zgrada povezano na jednu postanicu. Kako kaže direktor Toplane, dešava se da topla voda curi na delu od podstanice do zgrade, a ove kvarove su, dodaje, u obavezi da popravljaju sami stanari.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Imamo dosta podstanica gde se na jednoj podstanici, a to je često i kotlarnica iz starog sistema pretvorena u podstanicu koja napaja po nekoliko građevinskih objekata gde je onda neophodno da između postanice i drugih zgrada idu sekundarni vodovi i dešava se curenje na sekundarnim vodovima - dodaje.

Ipak, na Toplani je takođe i da „odvoji” podstanice. Ukoliko građani i srede svoje stanove, zamene stolariju i naprave izolaciju, dok Toplana ne reši problem podstanica, računi će i dalje biti nerealni. Na ovo su ukazivali i stanari (UPSS) ističući da Toplana nezakonito naplaćuje grejanje, jer meri isporučenu, a ne potrošenu energiju.

To znači da je sav trošak od podstanice pa nadalje u sistemu na korisnicima, bez obzira koliko su oni zaista potrošili.

Direktor Milačić kaže da nema para da se sve rekonstruiše odjednom - ni podstanice ni cevi toplovoda, i da bi to trebalo da se finansira iz kredita nemačke razvojne banke koji i niška Toplana u više faza koristi već godinama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;