PRIJAVA-468X60-BANNER

Prugu čekaju pet decenija

06.06.2017. | M.Nićiforović | Novosti

Novi, modifikovani projekat za izgradnju pruge duge 20 kilometara, koja bi koštala oko 45 miliona evra predstavljen je u Beogradu, u prisustvu predstavnika Železnica Srbije, CIP i lokalne samouprave i privrednika. Radi se o koloseku na trasi Raška - Novi Pazar, a svi se slažu u stavu da je pruga potrebna ovom delu Srbije, te da je reč o održivom projektu od neprocenjivog značaja za privredu, turizam i privlačenje investicija u Novi Pazar i okolinu.

Sada predstoji da se zaključci sa nedavnog sastanka, te projekti i sva druga dokumentacija predstave potpredsednicima Vlade Srbije Zorani Mihajlović i Rasimu Ljajiću, od kojih će biti zatraženo da podrže inicijativu i realizaciju ovog projekta.

Inače, pruga između Raške i Novog Pazara je prvi put projektovana još 1956, a 2007. je urađen njen generalni projekat koji je modifikovan tri godine kasnije. Pedesetih godina sada već prošlog veka, trasa pruge je delimično bila i izgrađena, ali je realizacija projekta stala iz nepoznatih razloga, a tri decenije kasnije je na istom pravcu izgrađen - put.

Po novom projektu, pruga bi trebalo da „ide" dolinom reke Raške, imala bi jedan veći tunel i na njoj bi bilo samo nekoliko manjih mostova.

Trenutno, od pruge mnogo koristi nema ni „čvorište" u Raški, odakle bi jedan „krak" trebao da bude usmeri prema Novom Pazaru, s obzirom na to da do Kraljeva voz sa dva-tri vagona saobraća samo jednom ili dva puta dnevno, i to vrlo sporo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;