INFONET-468X60-BANNER

Prvi stanari B2

01.12.2008. | Build Up

Prvi zakupci „pametnice” danas će u poslovne poduhvate zakoračiti sa nove adrese – Balkanska ulica 2, Terazije. Posle tri godine gradnje zdanje od 24.000 kvadrata završeno je, a korisnike je, kažu, zavelo lokacijom, mogućnošću da upravljaju svetlom, zvukom, podešavaju temperaturu, neograničeno koriste bežični internet, SMS-om naruče od osoblja zgrade rezervaciju u restoranu, operu automobil i istovremeno rade i žive u prostorima koje mogu sređivati po želji. Poslovno-stambeni kompleks u strogom centru grada (B2) koji se kaskadno proteže između ulica Kraljice Natalije i Balkanske, osmislile su arhitekte Slobodan Rajović i Zoran Nikezić, a sagradila kompanija „Mali kolektiv ETB”.

U zdanje je „ugrađeno” više od 30.000.000 evra, 300 kilometara različitog kabla, 7.000 kvadrata kamena... Da je na prodaju, prema nekim procenama sada bi vredelo dvostruko više. Dragan Praštalo, izvršni direktor „Malog kolektiva ETB-a” očekuje da će investicija početi da se isplaćuje za desetak godina. Dobijali smo ponude da je prodamo pre završetka. To nam nije bio plan. Zgrada se isključivo izdaje i zamišljena je kao hotel premda to nije. Svaki naš zakupac može da koristi različite servise, od pranja veša, automobila, peglanja, čišćenja, keteringa, rezervacije avio, pozorišnih, bioskopskih karata...  Ima neprestano fizičko i elektronsko obezbeđenje – ističe Praštalo.

„Moskovska” banka i revizorska kuća KPMG zakupile su više od 2.500 kvadrata, a u apartman, na šestoj etaži od 250 kvadrata možda se useli i jedna od najvećih ruskih kompanija. Stanare sa dubljim džepom nije privukla samo visoka tehnologija ugrađena u zgradu, zbog koje je ona krštena pametnom ili inteligentnom, niti kvalitet gradnje. Još jedna njena prednost je pogled koji puca na Ušće, ravnicu i u lice velegrada.U četiri podzemne etaže smešteni su garaža od 220 parking mesta, pomoćne prostorije i sklonište na 207 kvadrata. Prizemlje je rezervisano za lokale koji se iznajmljuju u „sivoj” fazi kako bi zakupci mogli da organizuju prostor prema potrebama.

Na šest nadzemnih spratova ugnezdili su se poslovni i apartmani za stanovanje od 80 do 240 kvadratnih metara. Ulazi u zgradu su iz obe ulice i Terazijskog parka. I zelena oaza koja razdvaja B2 od prvog objekta u Prizrenskoj ulici dobiće novi izgled. Praštalo kaže da će njegova kompanija deo parka ispred „pametnice” vratiti u prvobitno stanje. Čim skinemo građevinsku ogradu, poravnaćemo teren i zasaditi travu. Naš interes je da park što pre bude sređen – naglašava Praštalo. Rešenje za oživljavanje parka ponudiće autori jednog od dva prošlogodišnja prvonagrađena arhitektonska rada sa konkursa za uređenje Terazijske terase i „Zelenilo”. Zasad je neizvesno kada će početi njegovo doterivanje, jer od idejnog projekta nije se dalje odmaklo.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;