Bečej na putu da geotermalne izvore koristi za grejanje

03.04.2015. | V. Jankov | Dnevnik

Opština Bečej na pragu je realizacije vrlo važnog projekta u oblasti obnovljivih izvori energije. Na „Rudarsko-geološkom fakultetu“ u Beogradu održana je radionica o geotermalnoj energiji i prezentovana je Studija islandsko-nemačke firme GTN, koja je pilot projekat vezan za iskorišćenost geotermalnih voda u pet opština u Srbiji. Uz Bečej, tu su Vrbas, Jošanička Banja, Kanjiža i Priboj.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ispostavilo se da je jedino naša opština spemna da nastavi aktivnosti u planiranoj realizaciji, jer ima urađenu Studiju izvodljivosti. Lokalna samouprava je spremna da se aktivno uključi u realizaciju projekata i da prirodni gas, kao skup energent, zameni geotermalnom vodom – rekao je predsednik Skupštine opštine Bečej mr Nenad Tomašević.

Prvi čovek bečejske opštine mr Vuk Radojević je naglasio da se dvoipogodišnje aktivnosti u ovoj oblasti primiču željenom cilju.

- Tvrdili smo 2012. godine da su obnovljivi izvori energije budućnost i da ćemo sve učiniti da Bečej bude jedan od prvih u Srbiji koji će geotermalnu vodu koristiti za potrebe daljinskog grejanja. Uloženo je mnogo truda i sredstava, jer je bušotina u celosti isplaćena, pa nemamo pravo da se zaustavimo. Naprotiv. Na dobrom smo putu da dobijemo upotrebnu dozvolu za korišćenje geotermalne vode i za daljinsko grejanje i za banjski kompleks. Zatim slede kontakti s potencijalnim partnerima iz inostranstva radi realizacije investicije od obostranog interesa – rekao je Radojević.

Saradnja sa pomenutom firmom GTN započeta je krajem 2013. godine i prezentovane analize i rezultati za pet opština daju najveće mogućnosti Bečejcima, jer urađena Studija izvodljivosti pokazuje spremnost za korišćenje i povezivanje postojeće bušotine na aktuelni daljinski sistem grejanja.

- GTN i „Nemačka razvojna banka“ zajedno su finansirali izradu Studije, čija je ukupna vrednost 207.000 evra, što znači da u ovom delu nismo imali troškova. Analize pokazuju da su rezerve geotermalne vode dugoročne, pošto je iskorišćenost moguća preko 40 godina i samim tim je isplativa – pojasnio je direktor JP „Toplana” Dejan Vuković. - Urađena je i ekonomska analiza korišćenja bušotine, predviđen je razuman rok otplate investicije od osam i po godina, što je za ovakvu investicuju dobro. Naš sledeći korak je traženje partnera za samu realizaciju investicije.

Kako je već u maju dolazak u Bečej najavio suvlasnik firme GTN dr Peter Zajc, koji je ovlašćen da razgovara o finansijskim detaljima, to je evidentno da je mešovita islandsko-nemačka firma zainteresovana da bude partner izuzetne investicije. Bude li sve teklo kako je planirano, očekuje se da bi bečejska „Toplana” već u grejnoj sezoni 2016/2017. počela da koristi geotermalnu vodu kao energent za daljinsko grejanje.

Toplotne pumpe

Još je prilikom izrade Studije izvodljivosti rečeno da bi investicija koštala oko 2,5 miliona evra, a sadašnja novina je što se predlaže korišćenje visokotemperaturnih toplotnih pumpi, koje bi podizale temperaturu vode na izlazu sa 60 na 75 do 80 stepeni Celzijusovih, i to bi investiciju uvećalo za novih milion evra.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...