INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Na tender za pametna brojila stigle prijave četiri kompanije

03.04.2015. | N1

Na tender „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem stigle su četiri ponude, objavilo to javno preduzeće.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o ponudama renomiranih evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće domaćih kompanija, a ponuđene cene su niže od očekivanih i procenjivanih.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vrednosti tih ponuda saopštene su javno na otvaranju, kojem su prisustvovala 22 predstavnika ponuđača. Konačna odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača biće doneta posle analize i stručne ocene ponuda koju će uraditi tenderska komisija.

Pored pametnih brojila nabavka uključuje i isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacija i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

„Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) i „Evropska investiciona banka“ (EIB) odobrile su EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju projekta za nabavku informatičke i merne infrastrukture.

Prema ranijim informacijama iz EPS-a, planirana je nabavka oko 250.000 brojila za domaćinstva i 7.000 mernih sistema za velike potrošače.

U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila za električnu energiju. Kako je istakao EPS, svu dokumentaciju, procedure, postupke i odgovore na pitanja nadgleda i odobrava EBRD, a ceo tenderski postupak sprovodi se strogo po pravilima te međunarodne banke.

Tender je objavljen 15. decembra 2014. godine, a tendersku dokumentaciju je otkupilo 39 firmi, od toga 20 domaćih.

Novi „pametni“ merni sistem sa daljinskim očitavanjem brojla doprineće poboljšanju efikasnosti, punoj kontroli protoka energije, kvalitetnijoj usluzi kupcima na komercijalnom i javnom snabdevanju, smanjenju gubitaka i poboljšanu naplatu struje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;