INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na tender za pametna brojila stigle prijave četiri kompanije

03.04.2015. | N1

Na tender „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem stigle su četiri ponude, objavilo to javno preduzeće.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o ponudama renomiranih evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće domaćih kompanija, a ponuđene cene su niže od očekivanih i procenjivanih.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vrednosti tih ponuda saopštene su javno na otvaranju, kojem su prisustvovala 22 predstavnika ponuđača. Konačna odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača biće doneta posle analize i stručne ocene ponuda koju će uraditi tenderska komisija.

Pored pametnih brojila nabavka uključuje i isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacija i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

„Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD) i „Evropska investiciona banka“ (EIB) odobrile su EPS-u zajmove od po 40 miliona evra za realizaciju projekta za nabavku informatičke i merne infrastrukture.

Prema ranijim informacijama iz EPS-a, planirana je nabavka oko 250.000 brojila za domaćinstva i 7.000 mernih sistema za velike potrošače.

U Srbiji postoji oko 3,5 miliona brojila za električnu energiju. Kako je istakao EPS, svu dokumentaciju, procedure, postupke i odgovore na pitanja nadgleda i odobrava EBRD, a ceo tenderski postupak sprovodi se strogo po pravilima te međunarodne banke.

Tender je objavljen 15. decembra 2014. godine, a tendersku dokumentaciju je otkupilo 39 firmi, od toga 20 domaćih.

Novi „pametni“ merni sistem sa daljinskim očitavanjem brojla doprineće poboljšanju efikasnosti, punoj kontroli protoka energije, kvalitetnijoj usluzi kupcima na komercijalnom i javnom snabdevanju, smanjenju gubitaka i poboljšanu naplatu struje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;