INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Antić: Svaka investicija u energetsku efikasnost isplativa

27.10.2014. | Blic

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je energetska efikasnost nedovoljno istražena oblast kod nas i najavio da će to ministarstvo uskoro ući u modele ugovora koji će omogućiti privatno javna partnerstva i definisati ugovorne odnose vezano za projekte kojima se štedi energija.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ima prostora da se ta oblast unapredi, pre svega uzimajući u obzir da je svaka investicija u energetsku efikasnost isplatljivija od novog energetskog objekta i najveća energetska politika Evrope i razvijenih je štednja energije – rekao je Antić u Skupštini Srbije.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Antić je rekao da Srbija sada proizvodi 21 odsto energije iz obnovljivih izvora i podsetio da imamo obavezu da do 2020. godine podignemo tu proizvodnju na 27 odsto.

- Država je donela subvencije i podsticajne mere za različite vidove energetskih objekata iz obnovljivih izvora. Biomasa je godinama potcenjivana i svi posmatraju tu energiju vetra, male hidroelektrane – rekao je Antić.

Kada je reč o biomasi, kaže on, ministarstvo upravo radi studiju, koja bi trebalo da da odgovor o potencijalima. Stručnjaci, kako kaže, tvrde da Srbija ima potencijale i o tome bi trebalo ozbiljno razmišljati. On je takođe rekao da očekuje da će do kraja godine biti u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu i da će se razgovarati o alternativnom gasnom pravcu.

- Iako smo zakasnili za taj projekat imamo opciju interkonekcije da dođemo u dodir sa tim gasovodom i koristimo njegove kapacitete – rekao je ministar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;