Za ugradnju gasnog parnog kotla u bolnici u Subotici 23,4 miliona dinara

15.08.2014. | E-kapija

Pokrajinska vlada je na preključerašnjoj sednici obezbedila 23,4 miliona dinara Opštoj bolnici u Subotici, za finansiranje prve faze projekta koja obuhvata ugradnju gasnog parnog kotla visokog koeficijenta efikasnosti. Projekat realizuje Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Naime, u postojećoj kotlarnici u Opštoj bolnici u Subotici neophodno je zameniti dva parna kotla na mazut iz 1969. godine, koji obezbeđuju svakodnevno funkcionisanje važnih službi u bolnici: za centralnu sterilizaciju, pripremu hrane i vešeraja. I pored tekućeg održavanja, jedan kotao je već van upotrebe usled pucanja dimnih cevi i zadnjeg zida, navela je Vlada Vojvodine na svom sajtu.

Stručni nalazi operatera sistema JKP "Toplana" Subotica, kako je navedeno, ukazuju na alarmantno stanje i nepouzdan rad sistema koji zahteva hitnu reakciju. Merama pokrajinskog inspektora za energetiku od 8. jula 2014. godine takođe su stavljene značajne primedbe i rokovi za otklanjanje nedostataka, kojima nije moguće odgovoriti bez interventnog instaliranja visokoefikasnog parnog kotla.

Pored navedenih, urgentnih razloga za nabavku novog gasnog kotla za nesmetan rad Opšte bolnice Subotica, izvesni su i dugoročni pozitivni rezultati u oblasti energetske efikasnosti i uštede energenata. Instaliranjem novog parnog kotla sa višim stepenom iskorišćenosti i manjim gubicima, kao i novom, automatski regulisanom linijom za hemijsku pripremu kotlovske vode, moguće je smanjiti potrošnju energenta za još 20% na godišnjem nivou. Pored ekonomske isplativosti ove investicije za tri do četiri godine, sigurnija isporuka pare potrošačima i povećanja bezbednosti na radu, smanjili bi i stepen emitovanja ugljen dioksida u atmosferu. Druga faza projekta predviđa ugradnju parnog kotla na biomasu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...