IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Dvostruko vakuumsko zastakljivanje - prozori postaju izvor toplote

22.07.2009.

Istraživački tim kompanije Guardian Industries iz Mičigena, SAD (19.000 zaposlenih u 25 zemalja) početkom 2008. godine predstavio je novu generaciju vakuumskog zastakljivanja koje dostiže koeficijent toplotne provodljivosti R12 do R13 (obično staklo - R2).

U toj kompaniji nadaju se da će do kraja ove ili početkom 2010. godine uspeti da započnu sa komercijalizacijom ovog proizvoda.

R vrednost u anglosaksonskom sistemu mera odgovara koeficijentu λ (m²K/W, ili m²C/W), samo što je u SAD i Velikoj Britaniji (umesto u metrima i Kelvinovim/ Celzijusovim stepenima - Si sistem), izražena u stopama i Farenhajtima (ft²·°F·h/Btu). O kakvim izolacionim karakteristikama se zaista radi, najbolje govori podatak da obično staklo ima koeficijent od R1 do R2, a R12 je veličina koju dostiže termoizolovan zid.

Dovoljno je baciti letimičan pogled na zgrade koje su dobile platinaste, zlatne i srebrne LEED sertifikate za energetsku efikasnost i primetiti vizuelnu sličnost među njima. Kao najbolji primeri održive gradnje one doslovno sijaju - njihove fasade su najčešće kombinacija čelika i velikih staklenih površina. Samo u SAD, 30% energije za grejanje i hlađenje u objektima bude izgubljeno kroz otvore na fasadi, što na godišnjem nivou predstavlja 4,1 kvadrilion BTU jedinica energije (15 nula; BTU - British thermal unit - oko 1.06KJ).

Međutim, da bi bile postignute ozbiljnije uštede zastakljivanje se sada izvodi trostruko (tri stakla i dve šupljine), pa je cena velika, prozori su znatno teži a potrebno je i nekoliko slojeva zaštite.

Vakumsko dvostruko staklo

Koristeći se principom vakuumskog sloja kakav se koristi za termose, istraživači Guardian Industries-a napravili su prozor sa dvostrukim staklom gde je šupljina 0,25mm (250 mikrona) pod pritiskom od 10-4 torr-a (1 torr = 0.00133322 bara/133.322 paskala; termosi imaju vakum od 10-6 torr-a).

Ovaj vakuumski sloj sprečava dva osnovna oblika protoka toplote - konvekciju i kondukciju, dok gubitke putem radijacije sprečava  poseban zaštitni sloj na spoljašnjem staklu, takođe razvijen u laboratorijama kompanije Guardian Industries - ClimaGuard low-E (low emissivity - staklo sa ovom zaštitom po tvrdnjama proizvođača ima 50% bolje izolacione karakteristike).

Debljina stakala je od 7mm do 1,1cm, i u najosnovnijoj verziji dostižu koeficijent R5, a povećanjem debljine stakla, pritiska u vakuumu, itd. može se postići i minimalna toplotna provodljivost - koeficijenta R1.

Ovakvi koeficijenti toplotne provodljivosti prozora učiniće da postanu izvori toplote umesto mesta gde gubimo toplotnu energiju zimi jer će količina solarne energije koja kroz njih prodre u prostor biti veća od gubitaka koje prozor ima - kaže Stephen Selkowitz, autor ove studije, koji tvrdi sledeće:

- Kada bi svi prozori u SAD imali ovaj koeficijent toplotne provodljivosti vlasnici stanova uštedeli bi 15 milijardi dolara svake godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;