PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dvostruko vakuumsko zastakljivanje - prozori postaju izvor toplote

22.07.2009.

Istraživački tim kompanije Guardian Industries iz Mičigena, SAD (19.000 zaposlenih u 25 zemalja) početkom 2008. godine predstavio je novu generaciju vakuumskog zastakljivanja koje dostiže koeficijent toplotne provodljivosti R12 do R13 (obično staklo - R2).

U toj kompaniji nadaju se da će do kraja ove ili početkom 2010. godine uspeti da započnu sa komercijalizacijom ovog proizvoda.

R vrednost u anglosaksonskom sistemu mera odgovara koeficijentu λ (m²K/W, ili m²C/W), samo što je u SAD i Velikoj Britaniji (umesto u metrima i Kelvinovim/ Celzijusovim stepenima - Si sistem), izražena u stopama i Farenhajtima (ft²·°F·h/Btu). O kakvim izolacionim karakteristikama se zaista radi, najbolje govori podatak da obično staklo ima koeficijent od R1 do R2, a R12 je veličina koju dostiže termoizolovan zid.

Dovoljno je baciti letimičan pogled na zgrade koje su dobile platinaste, zlatne i srebrne LEED sertifikate za energetsku efikasnost i primetiti vizuelnu sličnost među njima. Kao najbolji primeri održive gradnje one doslovno sijaju - njihove fasade su najčešće kombinacija čelika i velikih staklenih površina. Samo u SAD, 30% energije za grejanje i hlađenje u objektima bude izgubljeno kroz otvore na fasadi, što na godišnjem nivou predstavlja 4,1 kvadrilion BTU jedinica energije (15 nula; BTU - British thermal unit - oko 1.06KJ).

Međutim, da bi bile postignute ozbiljnije uštede zastakljivanje se sada izvodi trostruko (tri stakla i dve šupljine), pa je cena velika, prozori su znatno teži a potrebno je i nekoliko slojeva zaštite.

Vakumsko dvostruko staklo

Koristeći se principom vakuumskog sloja kakav se koristi za termose, istraživači Guardian Industries-a napravili su prozor sa dvostrukim staklom gde je šupljina 0,25mm (250 mikrona) pod pritiskom od 10-4 torr-a (1 torr = 0.00133322 bara/133.322 paskala; termosi imaju vakum od 10-6 torr-a).

Ovaj vakuumski sloj sprečava dva osnovna oblika protoka toplote - konvekciju i kondukciju, dok gubitke putem radijacije sprečava  poseban zaštitni sloj na spoljašnjem staklu, takođe razvijen u laboratorijama kompanije Guardian Industries - ClimaGuard low-E (low emissivity - staklo sa ovom zaštitom po tvrdnjama proizvođača ima 50% bolje izolacione karakteristike).

Debljina stakala je od 7mm do 1,1cm, i u najosnovnijoj verziji dostižu koeficijent R5, a povećanjem debljine stakla, pritiska u vakuumu, itd. može se postići i minimalna toplotna provodljivost - koeficijenta R1.

Ovakvi koeficijenti toplotne provodljivosti prozora učiniće da postanu izvori toplote umesto mesta gde gubimo toplotnu energiju zimi jer će količina solarne energije koja kroz njih prodre u prostor biti veća od gubitaka koje prozor ima - kaže Stephen Selkowitz, autor ove studije, koji tvrdi sledeće:

- Kada bi svi prozori u SAD imali ovaj koeficijent toplotne provodljivosti vlasnici stanova uštedeli bi 15 milijardi dolara svake godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;