INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Toplotne pumpe - zagrevanje putem vazduha, vode i zemlje

13.05.2009. | Hausbau

Toplotna pumpa je jeftinija alternativa uobičajenim sistemima grejanja – pod određenim uslovima: mora da se prilagodi kući, zemljištu i stanarima.

Konačno je kuća izgrađena, a sistem grejanja još nije odabran: razmišlja se o toplotnoj pumpi. Ali koju odabrati? Toplotne pumpe trebalo bi da od početka gradnje budu uzete u obzir s obzirom da vrsta pumpe zavisi od terenskih uslova, topotnih potreba i smeštaju samog stambenog objekta.

U principu svaka toplotna pumpa deluje kao hladnjak, samo obrnuto. Energija se sa nižeg temperaturnog nivoa diže na viši koji onda služi zagrevanju prostorija i dobijanju tople vode. Što je manja razlika u temperaturi, delotvornost sistema je bolja. Za raspodelu toplote u obzir dolaze podno ili zidno grejanje koje ima nisku radnu temperaturu od 30 do 40oC. Najvažniji preduslov za isplativo korišćenje toplotne pumpe je odlično izolovan objekat kod kojeg potrebe za toplotom nisu velike.

Funkcionalno gledano, svaka toplotna pumpa je ista, samo se menjaju spoljašnji izvori toplote (vazduh, zemlja, voda). Na prvi pogled, kao jeftin izvor toplote čini se spoljašnji vazduh, ali on ima i nedostatak: kod pojačanih potreba za toplotom tokom zime, spoljašnja bašta ima vrlo nisku temperaturu. Zato se zimi vrlo često moraju koristiti električne grejne sonde za dobijanje tople vode.

Tihi pogonski rad zemne toplotne pumpe omogućuje uživanje u razonodi u prostorijama podruma.
Tihi pogonski rad zemne toplotne pumpe omogućuje uživanje u razonodi u prostorijama podruma.

Najbolje isplativa kombinacija je pumpa plus podno grejanje zbog njegove velike mogućnosti zadržavanja toplote.
Najbolje isplativa kombinacija je pumpa plus podno grejanje zbog njegove velike mogućnosti zadržavanja toplote.

Energija dolazi iz zemlje

Zemni kolektori odlično su rešenje za objekte koji na raspolaganju imaju velike okućnice. Oni se polažu horizontalno u sloj zemlje otporan na smrzavanje, a površina koju zauzimaju mora da bude najmanje dva puta veća od stambene kvadrature koju će zagrevati.

TROŠAK TOPLOTNE PUMPE

Da bi toplotna pumpa bila efektivna, treba ispuniti dva vrlo važna  preduslova: sam objekat koji se zagreva mora biti optimalno izolovan, a sam sistem ne sme da bude premalih ili prevelikih dimenzija.

Toplotna pumpa

Na taj način će se troškovi investicije koji su direktno povezani sa toplotnim kapacitetom održati pod kontrolom.

 

Mnogo manje mesta zauzimaju zemne sonde koje se vertikalno utiskuju u dublje slojeve zemlje tako da imaju na raspolaganju konstantnu temperaturu od otprilike 10 stepeni celzijusa. Za jednu porodičnu kuću potrebno je ugraditi do četiri takve sonde u razmaku od pet do šest metara i na dubini od 40 do 100 metara.

 

Treba još napomenuti specijalne izvore toplote koji su isplativi samo u pojedinačnim slučajevima, a to su voda reka, jezera i voda temeljnica.

Ako je godišnji radni rezultat pumpe ispod 3, toplotna pumpa štedi tačno toliko energije koliko i grejanje na struju. Pumpa ionako treba struju za svoj pogon pa to treba uzeti u obzir prilikom obračuna.

LEKSIKON

Godišnji radni rezultat pokazuje odnos dobijene toplote i potrošene struje koja je ionako potrebna za pogon pumpe. Ako taj broj na primer iznosi 3, to znači da se proizvodi tri puta više toplote nego što se potroši struje.

 

 

Izvori toplotne pumpe

Četiri izvora toplote za toplotne pumpe su:

1. spoljašnji vazduh
2. voda temeljnica
3. zemna sonda
4. zemni kolektori.

Odabir izvora toplote zavisi kako od objekta, tako i od površine okućnice.

 

 

 

 

Komentari: 4

milivoj 30.01.2012 19.16.26

Gospodine Dejane potrebni delovi za dva Robota kostaju 50 eura i dve fotocelije od po 5 W IZNOSE OKO 60 Eura pa kad sam to izracunao dosao sam do toga, da je ovo ipak racionalnije resenje, jer po m2 IMAM VECU ISKORISCENOST SUNCA tokom dana,a kad na ovaj trosak dodam dva " MYLAR" ogledala(komerc.naziv) imam i dva "sunca" !

Dejan Momcilovic 07.01.2012 08.00.19

Postovanje....
Milivoje, da li si dobio radosnu vest?
Mile... zar nece ova robotika da kosta vise nego jos par panela? Da li je realnost potvrdila tvoja ocekivanja?
Pozdrav,
Dejan

milivoj 23.01.2011 11.01.46

Izradio sam dvostrani razmenjivac toplote sa perforiranim limenim plocama i za njega podneo zahtev za PATENT i uskoro ocekujem Atest radi njegove proizvodnje.Simulaciju sa proracunom uradjena je na FTN koji ispitati i njegove prakticne karakteristike.
Za sada imam podatak iz Simulacije i proracuna da je za moj razmenjivac potrebno 10 puta manje tople vode za istu snagu klasicnog razmenjivaca i moj sa tom kolicinom vode (10X) manjom ostvaruje i za 40% vecu snagu pri svim ostalim jednakim ulaznim podcima. Cekam radosnu vest ne samo za mene vec svima kome je npr.NAFTA I GAS SKUPI !!

MILE 11.12.2009 22.09.21

U "putu" sam da kupim Toplotnu pumpu vazduh/voda - vazduh od firme OCHSNER.CH europa 313 2.4 kw 300 l topla voda.Pored radijatorskog i vazdusnog grejanja ovom TP; ispred kuce cu samo gradnjom napraviti 2x1.4m2 kolektore sa ogledalima, tako da cu izradjenu povrsinu ogledalima povecati 2 x i tako imati "TRI" sunca na dva kolektora,a posto je tako izradjena povrsina mobilna iskoriscenje sunca ce biti jos za minimum 1.6 x veca zbog robotizovane povrsine koja ce da prati sunce.

Malo je dugacka prica,ali se ona od 2.8m2 zbog ogledala i robotizovanja sada uvecala zbog pracenja sunca na 4.55 m2;a zbog ogledala 8.19m2. Ako usvojim, da ce snaga sunca u 2000sati raspolozivih za eksploataciju biti 650 wati ,ostvarena godisnja proizvodnja treba da bude minimum 10650 kWcasova.

Zasto minimum? Posto stvarnu povrsinu obasjavaju "TRI" sunca i posto sam u pretnodni racun usao sa dosta dobrim kvalitetom jacine sunca to ce u ovom dodatku kad stvarno sunce salje 1/2 prethodne snage tj 650w/2=350w robotika i tada radi,proizvodeci toplotu npr;sa jos 1000 sata dobila bi se energija oko novih 4700kWcasova.

Sabrane ove velicine daju iznos od 15350 kWcasova kroz zagrejani vazduh.Zagrejani vazduh kruzi kroz toplotno skladiste,ostavljajuci toplotu u parafinu ili palminom ulju ,a nju koristim za grejanje kao latentnu sa tem-peraturom od 45°C.Kome nije jasno neka pita,da ne skita!!!
Pozdrav onima koji ovo ozbiljno shvate.Milivoj

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;