INFONET-468X60-BANNER

Spajdermenova mreža?

05.08.2013. | Architect Magazine

Kasnih 1990-ih, kompanija Nexia Biotechnologies se pojavila u vestima sa njihovim razvojem biočelika (BioSteel), veštačku paukovu nit koja je navodno nadmašivala kevlar u pogledu snage i izdržljivosti. Metod proizvodnje BioSteel-a, koji je uključivao gajenje proteina paukove svile u mleku transgenih koza, bio je čak i više provokativniji od samog proizvoda. Iako je kompanija Nexia bankrotirala 2009. godine, san biokompatibilnih vlakana sa ultravisokim performansama (opisanim od strane Vol Strit žurnala kao „sveti gral biomimikrije“) živi i dalje.

Japanska kompanija Spiber je nedavno objavila svoju sposobnost da fabrikuje sintetičku paukovu nit sa čvrstoćom čelika. Kompanija Spiber ne koristi transgene koze, nego proizvodi zahtevanu rekombinaciju DNK za proteine paukove svile putem biostvorene bakterije. Nakon konvertovanja tih proteina u suv prah, proizvođač generiše niti ekstrudiranjem preteina iz šuplje, super-tanke igle.

Spiber-ova svilena nit pokazuje impresivne performanse: svežanj od 4mm prečnika niti može da izdrži težinu odraslog čoveka. Kompanija ima agresivne planove da dovede svoj proizvod na tržište i namerava da proizvede jednu tonu svile (koja će se koristiti u aplikacijama u rasponu od pancira do biokompatibilnih sistem) do 2015. godine.

Kompanija Spiber se suočava sa jakom konkurencijom sa drugim kompanijama kao što su nemačka AMSilk i američka Kraig Biocraft Labs, što je dobar pokazatelj da je ovaj „sveti gral“ na dohvat ruke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;