INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Keramika Kanjiža" uložila 2 miliona evra u digitalni štampač keramičkih pločica

20.08.2013. | Dnevnik

Novi digitalni štampač keramičkih pločica, prvi na prostoru bivše Jugoslavije i šire na Balkanu, instaliran je u Fabrici pločica "Keramika Kanjiža". Pored ovoga, investirano je u novu peć za pečenje pločica i zamenjena je stara oprema montirana pre više od tri decenije, a predstavljena su i nova ulaganja u modernizaciju proizvodnje koja su završena i već funkcionišu.

Generalni direktor "Keramike Kanjiža" Đorđe Širadović izjavio je da je ovim ulaganjima, vrednim preko 2 miliona evra, kanjiška fabrika kupila ulaznicu za budućnost u svetu keramike, pošto je velikim delom orijentisana na izvoz. Investiranjem u novu opremu zaposleno je više od 20 mladih ljudi, tako da je u fabrici sada uposleno preko 250 radnika i kako ukazuje Širadović, ova fabrika je jedan od retkih primera da su ulaganja izvršena sopstvenim sredstvima, bez dinara subvencija i dotacija države, a na osnovu prezentovanog biznis plana akcionarima.

- Prešli smo na najsavremeniji način dekorisanja pločica, kako se to radi u najboljim evropskim i svetskim kompanijama, predstoji kupovina još jednog digitalnog štampača, jer moramo biti spremni za borbu sa konkurentima na tržištu. Proizvodimo kvalitetne pločice, pa je razumljivo da treba da imamo i vrhunski dizajn – naglasio je Širadović.

Pogoni "Keramike Kanjiža" rade punim kapacitetom na dve linije i dnevno se proizvodi 10.000 kvadratnih metara pločica.

- Sve smo više orijentisani na izvoz jer je u Srbiji velika kriza u građevinarstvu i objektivno gubimo domaće tržište. Zbog smanjenja plasmana na domaćem tržištu, učešće izvoza sa 30 biće povećano na preko 40%, tako da u ovoj godini očekujemo izvoz pločica u vrednosti 3 do 4 miliona evra – rekao je Širadović.

Predsednik kanjiške opštine Mihalj Njilaš, koji je prisustvovao prezentaciji nove opreme, konstatovao je da u poslednjih pet-šest godina iz "Keramike Kanjiža" stižu samo dobre vesti, za razliku od prethodnog perioda koji je bio burniji u procesu privatizacije. Njilaš je dodao da je ova fabrika vrlo bitna karika u privredi opštine gde je proizvodnja građevinskog materijala udarna grana, uveren da će sa ulaganjima, fabrika biti spremna za konkurenciju na tržištu.

- Opština ima izuzetno dobre odnose sa fabrikom, koja prilikom investiranja lokalne samouprave u škole, vrtiće i druge ustanove uvek donira građevinski materijal, a učestvuje i u finansiranju najznačajnijih opštinskih manifestacija – rekao je Njilaš.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;