SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat izgradnje vetroelektrana u Alibunaru dobio "zeleno svetlo"

05.03.2013. | E-kapija

Jedna od najvećih planiranih stranih investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji je konačno dobila "zeleno svetlo" za ulazak u narednu fazu razvoja. Opština Alibunar prošlog četvrtka usvojila je Plan detaljne regulacije za izgradnju kompleksa vetroelektrana sa ukupnom snagom od 174 megavata.

Vrednost projekta je 290 miliona evra, a posle tri godine opsežnih priprema i ozbiljnih investicija, belgijsko-holandska kompanija "WindVision" dobila je šansu da podnese dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole.

Realizacijom ove investicije stvoriće se preduslovi i za dugoročni lokalni ekonomski razvoj jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji.

- U razvoj i realizaciju projekata vetroelektana "Alibunar 1" od 99 MW i vetroelektarana "Alibunar 2" od 75MW uložena su sva naša znanja i dugogodišnje iskustvo iz celog sveta. "WindVision" je vlasnik i operator vetroelektrane sa instalisanih 120 megavata u Belgiji, sa tendencijom da do 2016. izgradi 1,5 gigavata. Za kompleks vetroelektrana u Alibunaru završena je neophodna Studija uticaja na ptice i slepe miševe i dobijena pozitivna potvrda od Zavoda za zaštitu životne sredina Vojvodine. Takođe, pripremljena je i Studija uticaja na životnu sredinu, koja treba da bude predata na javni uvid – kaže Danilo Drndarski, menadžer "WindVisiona" za Srbiju.

Dobijeni su i tehnički uslovi od JP "Elektromreža Srbije" za oba projekta za povezivanje 274MW na dalekovod Pančevo 2-Alibunar 2, kao i svi pozitivni tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole.

Pokrajinski poslanik iz Alibunara Nedeljko Konjokrad navodi da će projekat WindVision-a dalekosežno rešiti hrpu problema u ovoj opštini:

- Opština mora da bude daleko efikasnija u sprovođenju ovog projekta. Investicijom od nekoliko stotina miliona evra rešiće se mnogi infrastrukturni i socijalni problemi, a i ostalim opštinama u košavskom području preporučujem da budu što ažurnije u razvoju ovakvih projekata – rekao je Konjokrad.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;