INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nemačka kompanija proizvodi blokove od pepela u Nišu

04.06.2012. | Južne vesti

Nemačka kompanija "Dr. Luca & Partner" predstavila je u petak u Nišu svoju tehnologiju izrade blokova i izolacionih panela na bazi pepela. Ova firma koja proizvodi ekonomične i reciklirajuće blokove i izolacione panele, zainteresovana je i za otvaranje firme u Srbiji.

- Mi imamo planove za Srbiju posebno za ovaj deo zemlje. Trudimo se da pronađemo način da plasiramo našu proizvodnju ovde, najviše zbog pepela. Srpske elektrane uglavnom koriste ugalj i tu se kao produkt sagorevanja javljaju planine pepela – rekao je Marčelo Luka, jedan od vlasnika firme.

U Nišu postoji interesovanje privatnika za ostvarivanje saradnje i pokretanje zajedničke proizvodnje sa firmom "Dr. Luca & Partner".

Marčelo Luka objasnio je da su ovakvi proizvodi nešto novo za Srbiju, ali i za Nemačku. Luka ističe da je u Nemačkoj rasprostranjenija upotreba izolacionih panela, dok prodaju blokova reguliše tržište.

- Tržište je preplavljeno blokovima koji se proizvode već postojećom tehnologijom. Kada je reč o izolacionim panelima ima nekoliko konkurentskih kuća, ali Evropa se sve više zalaže za ugradnju lakih, vazdušastih materijala koji štede energiju. Pored toga naši blokovi imaju 40% pepela i 60% vazduha što znači da su potpuno reciklirajući – kaže Luka.

- Iz Niša mi bismo mogli da snabdevamo i Beograd i čitavu Srbiju, ali potencijalno i ostale zemlje u regionu, Bugarsku, Crnu Goru ili Makedoniju – rekao je Luka.

Ukoliko do otvaranja fabrike u Nišu dođe Luka kaže da bi moglo da se zaposli, u zavisnosti od razvijenosti posla, oko 50 radnika, jer je proizvodnja dosta automatizovana. Razgovora je, kako kaže Luka, bilo i sa predstavnicima grada, ali sada, obzirom na nedavno završene izbore, sve je neizvesno.

Firma "Dr. Luca & Partner" je osnovana u Berlinu 1991. godine, i ima godišnji obrt od oko 8 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;