IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EMS će investirati do 70 miliona evra godišnje u razvoj prenosne mreže

06.06.2011. | E-kapija

Elektromreže Srbije planiraju da u narednih pet godina investiraju 50 od 70 miliona evra godišnje u razvoj prenosne mreže.

Glavni projekat je zamena 220-kilovoltnih 400-kilovoltim dalekovodima na području zapadne Srbije, kazao je novinarima na savetovanju CIGRE Srbija rukovodilac službe za studije u EMS Nešo Mijušković. Prema njegovim rečima, biće zamenjeni delakovodi koji povezuju trafostanicu Obrenovac i reverzibilnu hidroelektranu Bajina Bašta, od kojih su neki stari i više od 50 godina.

"To je izuzetno bitan projekat jer bez revezibilne HE Bajina Bašta ne bi mogao da funkcioniše elektroenergetski sistem Srbije i bili bismo prinuđeni da uvozimo struju", naglasio je Mijušković. Minimalna vrednost projekta procenjena je na 61 miliona evra, a zamena dalekovoda bi u fazama trebalo bi da bude završena do 2015. godine.

Taj projekat se uklapa i u povezivanje prenosnog sistema Srbije i Rumunije 400-kilovoltim dalekovodom, kazao je Mijušković i dodao da je taj dalekovod do Rumunije značajan i zbog planova za gradnju vetrogeneratora na području Vojvodine.

Moguća je i gradnja dalekovoda koja bi povezao HE Bajina Bašta i Termoelektranu Pljevlja u Crnoj Gori, u okviru plana za povezivanje jefnitinih izvora struje u Rumuniji i Ukrajini sa skupim tržištem u Italiji, kazali su predstavnici EMS-a.

Predstavnici EMS su naveli da su projekti od strateškog značaja za razvoj prenosne mreže i povezivanje centralne Srbije s Bosnom i Hecegovinom, gradnja dalekovoda od 400 kilovolti do Makedonije i povezivanje Kragujevca i Kraljeva dalekovodom istog napona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;