INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovativno rešenje za uštedu i poboljšanje performansi u tunelogradnji

06.06.2011. | BASF

Predstavljen je MASTERSEAL-345, inovativni koncept u tunelogradnji kompanije MEYCO Global Underground Construction, BASF-ovog odeljenja za podzemnu gradnju, koji omogućava održivo projektovanje tunelskih obloga i doprinosi uštedi vremena i troškova u izgradnji. Na radionici održanoj u prostorijama kompanije BASF Srbija d.o.o. istaknuto je da primena prionljive membrane nije ograničena samo na tunele, već se može koristiti za sve podzemne građevine u kojima je potrebno obezbediti zaštitu od prodora vode (rezervoari, bazeni, podzemne garaže, podrumi).

U radionici su učestovali projektanti iz Instituta za puteve - Odeljenja za tunelogradnju, Instituta CIP - Odeljenje za tunelogradnju, akcionarskog drustva Geosonda konsolidacija, građevinskog preduzeća Ratko Mitrović-Dedinje, kao i kompanija Yuksel Proje Bugarska i Dogus Turska, trenutno angažovanih na izvođenju projekta izgradnje metroa u Sofiji u kojem se koristi MASTERSEAL-345. 

Na prezentaciji su istaknute glavne prednosti koncepta prionljive hidroizolacije. Dok klasične hidroizolacione membrane (trake, folije) zahtevaju intenzivan manuelni rad, teško se primenjuju u prostorima sa složenom geometrijom, osetljive su tokom postavljanja armature na probijanje i nezahvalne za održavanje, inovativne prionljive membrane osim brzine u radu (1500-1800 m2/dan sa 3 čoveka) u sistemu beton/membrana/beton predstavljaju vezu, a ne separator između dva sloja betona. Ovako vezani slojevi betona čine jednu monolitnu (kompozitnu) strukuturu koja ima veću nosivost.

’’Prskana hidroizolaciona membrana i kompozitna obloga predstavljaju sistem koji nudi nove mogućnosti projektantima, ali i izvođačima i investitorima. Skraćenje vremena gradnje, smanjenje troškova i neuporedivo lakše održavanje glavne su prednosti koje ovaj koncept donosi“, istakao je dipl. inž. Milan Popović, vodeći projektant u CIP-ovom Odeljenju za tunelogradnju.

MASTERSEAL-345 svojom svestranošću i ekonomičnošću u rehabilitacionim radovima omogućava i novi život za stare tunele. Ovo rešenje otklanja tehničke probleme koji se dokazano teško rešavaju sa konvencionalnim membranama. Razvijen je veoma jednostavan način spajanja MASTERSEAL-a 345 sa klasičnim membranama što rezultira potpunom fleksibilnošću sistema.

U cilju obezbeđivanja dobrih rezultata, specijalisti iz MEYCO-a uvek su dostupni i za konsultacije i pomoć u rešavanju problema.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;