INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stanica Beograd centar će prokišnjavati do 2025.

20.11.2023. | eKapija

Železnička stanica Beograd centar, poznatija kao Prokop, suočava se s prodiranjem vode na perone i koloseke. Prema najavama, ovaj problem će biti rešen tek sredinom 2025. godine.

Prokop

Stanična zgrada Beograd centar (Foto: Grad Beograd)

Kako je saopštila Infrastruktura železnice Srbije, voda prodire kroz dilatacione otvore na betonskoj ploči iznad perona i koloseka. Ova ploča, površine oko 50 hiljada kvadratnih metara, sastoji se od 30 segmenata, sa 29 dilatacionih otvora. Tokom izgradnje nove stanične zgrade i komercijalnih objekata, hidroizolacija na ovoj ploči, stara 24 godine, delimično je uklonjena i oštećena što je dovelo do problema sa prodorom vode, preneo je portal eKapija.

Infrastruktura železnice Srbije u saradnji sa izvođačima radova preduzima korake za smanjenje negativnih posledica prodora vode. Angažovani su stručnjaci za dodatno pojačanje hidroizolacije, a traže se i nova tehnička rešenja za sprečavanje prodora vode tokom izvođenja radova.

Iz Infrastrukture isitču da pre početka izvođenja radova nije bilo prodora vode, ali da je sada zbog obimnih radova i korišćenja teške mehanizacije prolazak vode kroz dilatacione otvore neminovan.

Kompletno rešenje problema očekuje se tek nakon završetka svih građevinskih radova i izgradnje novih komercijalnih objekata na prostoru železničke stanice Beograd centar, što je planirano za sredinu 2025. godine.

Kompanija Rejlvej siti, koja je dobila posao kompletiranja nedostajućih sadržaja u kompleksu stanice, završila je izgradnju stanične zgrade u skladu sa ugovorom. Dalji razvoj uključuje izgradnju parking prostora i novih komercijalnih objekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;